ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Π Ο Ι Ο Τ Η Τ Α   και  M E T Ρ Α   Α Σ Φ Α Λ Ε Ι Α Σ

στα  Δ Η Μ Ο Σ Ι Α    Ε Ρ Γ Α  και  στις  Κ Α Τ Α Σ Κ Ε Υ Ε Σ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η διαχειριση του κινδυνου ειναι ενας ευρεως εκτεινομενος κλαδος, που δεν περιοριζεται σε ασφαλισιμους κινδυνους. Υπολογιζεται οτι σε καθε ασφαλαστικο κινδυνο αντιστοιχουν οκτω μη ασφαλιστικα γεγονοτα που πρεπει να θεωρηθουν κατω απο ενα πρισμα διαχειρισης κινδυνου. Η εργασια αυτη ασχολειται με κινδυνους σχετιζομενους με τις ασφαλειες που προκυπτουν σε  εργα κατασκευων.

Προσπαθωντας να δωσουμε προοπτικη στο αντικειμενο της εργασιας,  πρεπει να πουμε οτι η ασφαλιση ειναι μονο μια λυση για το προβλημα διαχειρισης κινδυνου.

Το κοστος και η συχνοτητα των απαιτησεων της κατασκευαστικης βιομηχανιας, ειχαν ως αποτελεσμα να μην υπαρχει προσφορα ασφαλισης σε πεδια οπως κλοπη απο απατες, κλοπη απο μη επιτηρουμενα οχηματα και οι υπερβασεις να θεωρουνται φυσιολογικες για τους περισσοτερους κινδυνους. Ειναι ουσιαστικο λοιπον, η κατασκευαστικη βιομηχανια να εφαρμοζει δικη της διαχειριση των κινδυνων εκτος των κανονων που ο ασφαλιστης μπορει να επιβαλλει.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

Η διαχειριση του κινδυνου μπορει να οριστει ως ο καθορισμος, αναλυση και οικονομικος ελεγχος εκεινων των κινδυνων που μπορουν να απειλησουν το ενεργητικο και την δυνατοτητα κερδοφοριας μιας επιχειρησης.

Το ακολουθο διαγραμμα δειχνει τα σταδια αυτης της διαδικασιας.

  • ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ  ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ
  • ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

·       ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Χωρις καθορισμο ο κινδυνος δεν μπορει να αξιολογηθει και να ελεγχθει.

Υπαρχει ενας αριθμος μεθοδων καθορισμου του κινδυνου π.χ. διαγραμματα οργανωσης, επιθεωρησεις, λιστες ελεγχου, διαγραμματα ροης και αλλες τεχνικες οπως χρηση «δεντρων» σφαλματος, που μπορουν να προσφερουν εναλλακτικες εξηγησεις για καθε κινδυνο που μπορει να προκυψει.

Καθε μεθοδος εχει πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα και ο εργολαβος πρεπει να εφαρμοσει αυτο που κατα περισταση ειναι πιο πρακτικο. Λιστες ελεγχου ειναι αποτελεσματικες γιατι ειναι «γρηγορες» και μικρου κοστους και ενθαρρυνουν και αλλους να εμπλακουν στη διαδικασια. Οι περισσοτεροι εργολαβοι θα ειναι μαλλον μικροι για να αγορασουν συμβατικη ασφαλιση και ο ασφαλιστης θα τους δωσει μια  ευρεια λιστα κινδυνου και ευθυνων στις οποιες εκτιθενται.

Σε μεγαλο διεθνη κατασκευαστικο οργανισμο προσλαμβανεται πιθανως μανατζερ κινδυνων με μονη λειτουργια να εφαρμοζει αυτη  τη διαδικασια. Σε εναν ιδανικο κοσμο ενας τετοιος μανατζερ θα επρεπε παντα να προσλαμβανεται, αλλα στο τελος της ημερας η διαδικασια θα πρεπει να ειναι οικονομικα αποδοτικη για την επιχειρηση.

ΑΝΑΛΥΣΗ

Ειναι απαραιτητο να αξιολογησουμε την επιδραση του κινδυνου απ’τη στιγμη που αυτος αναγνωριζεται. Ξεκαθαρα, μια φωτια θα εχει σημαντικη επιδραση σε μια κατασκευη, ως και μια μεγαλη καταιγιδα σε εκτεθειμενη τοποθεσια ή βανδαλισμος σε  υλικα αξιας σε αποθηκη. Πολυ ακριβες εγκαταστασεις μπορει να τοποθετηθουν και να υπαρχει μεγαλος κινδυνος προσκρουσης και καταρρευσης με πιθανες απαιτησεις τριτων.

Για να αξιολογησουμε καθε κινδυνο χρειαζεται πλειαδα πληροφοριων και μια αναλυση προηγουμενης εμπειριας. Υπαρχει αναγκη να υπολογισουμε την πιθανη συχνοτητα και σοβαροτητα της ζημιας και για το λογο αυτο χρησιμοποιουνται διαφορες τεχνικες.

Η υπαρξη και μονο ενος κινδυνου δε σημαινει οτι πρεπει να αντιμετωπιζεται με ιδιαιτερο τροπο. Για παραδειγμα καποιοι κινδυνοι παραγουν συχνες αλλα χαμηλου κοστους απαιτησεις.

Κλοπη μηχανηματων απο οικοπεδο ή οχηματα ειναι συνηθες.

Οι περισσοτερες απαιτησεις ειναι λιγων χιλιαδων δραχμων και αφου θα καλυπταν το ετησιο ασφαλιστρο ειναι πιθανον οτι ο ασφαλιστης θα ζητησει μια αντισταθμιστικη αυξηση του ασφαλιστρου. Ειναι ουσιωδες, γι’αυτο πρεπει να αυτασφαλιζουμε τετοιους κινδυνους  ειτε εξαλειφοντας το κινδυνο κλοπης ειτε εκμεταλλευομενοι μια σημαντικη υπερβαση.

Η ασφαλιση, λοιπον, δεν ειναι η απαντηση στις ζημιες χαμηλου κοστους και μεγαλης συχνοτητας. Αυτο δε σημαινει οτι ο εργολαβος πρεπει να αποδεχτει την κατασταση.

Μπορει να βελτιωσει την ασφαλεια της τοποθεσιας ή των οχηματων του και να προσπαθησει να  κανει πιο αυστηρο ελεγχο στη μετακινηση και εγκατασταση των υλικων.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Περιεχει δυο μεταβλητες, ενας ειναι ο οικονομικος ελεγχος, και ο αλλος η ασφαλιση.  Και βεβαια ο φυσικος ελεγχος για  βελτιωμενη ασφαλεια των χωρων.

Στην ασφαλιση κατασκευων το προβλημα επιτεινεται λογω της ερευνας των κινδυνων.

Αυτοι μπορει να εκτεινονται απο αμεσους κινδυνους οπως φωτια ή ζημια στις εγκαταστασεις μεχρι απαιτησεις νομικης ευθυνης που θ’αφορουν επαγγελματιες, υπεργολαβους και μελλοντικους μισθωτες ή αγοραστες.

Επιπροσθετως υπαρχει μια πλειαδα επακολουθων ζημιων οπως εξειδικευμενοι κινδυνοι και ακαταλληλοτητα του εργολαβου (εγγυησεις καλης λειτουργιας).

Η κατα παντος κινδυνου καλυψη εργολαβου απο μονη της περιλαμβανει πολλους κινδυνους απο φωτια, εκρηξη, ζημια απο πτωση αεροσκαφων, σταση, κακοβουλη ενεργεια, καταιγιδα, πλημμυρα, εκρηξη υδραυλικων σωληνων και ζημια απο ατυχημα.

Σε μερικες περιπτωσεις προκυπτουν επακολουθες ζημιες στον εργολαβο, τον πελατη και τους επαγγελματιες συμβουλους. Νομικες ευθυνες μπορουν επισης να προκυψουν απ’το ιδιο γεγονος.

Ο αντικτυπος τετοιων κινδυνων μπορει να διαφερει απο εγκατασταση σε εγκατασταση και σε μερικα μερη του κοσμου, αλλοι κινδυνοι πρεπει να υπολογιζονται οπως τυφωνες, ηφαιστειακη εκτηξη, σεισμος.

Ειναι υπολογισιμη προκληση για τον μανατζερ κινδυνων ο ρολος, δε,  του ελεγχου κινδυνων στη βιομηχανια κατασκευων ειναι τεραστια γι’αυτο το λογο, και στα προσφατα χρονια εχουν γινει βηματα βελτιωσης της καταστασης.  Παραδειγματα προσφατων βηματων ειναι :

i) ο τοπικος κωδικος πρακτικης για προστασια απο φωτια σε κατασκευες και κτιρια.

ii) πλανο κατα των κλοπων.

iii) κανονισμοι (σχεδια και διευθυνση κατασκευων).

iv) κατασκευη (κανονες υγιεινης και ασφαλειας).

Μια αλλη μεθοδος ελεγχου του κινδυνου ειναι η μεταβιβαση με συμβατικους ορους. Συνηθες παραδειγμα ειναι η χρηση των ορων κατασκευης, που μεταβιβαζουν το μεγαλυτερο μερος του κινδυνου ζημιας στην ιδιοκτητη ή στον μισθωτη. Αυτο παρ’ολα αυτα δεν μειωνει τον κινδυνο. Αποκλεισμος του κινδυνου ειναι σχεδον αδυνατος αλλα η μειωση του ειναι δυνατη και διαφορες ενεργειες γινονται προς αυτην την κατευθυνση. Υπηρξε η κριτικη οτι τα αυστηρα μετρα που απαιτουνται, προκαλουν οικονομικα προβληματα στην βιομηχανια κατασκευων σε μια δυσκολη οικονομικη περιοδο οπου η αποδοτικοτητα ειναι δυσκολο να επιτευχθει. Παρ’ολα αυτα, αυτος πρεπει να ειναι ο σωστος δρομος για να μεινει η ασφαλιστικη προστασια διαθεσιμη σε λογικα επιπεδα ασφαλιστρων.

Ο ατυπος κωδικας πυρος ασχολειται με διαφορα ζητηματα οπως:

–      τη φαση του σχεδιασμου, που επιβαλει τις υποχρεωσεις αρχιτεκτονων, μηχανικων, εργολαβων και πελατων.

–      τη φαση της κατασκευης που αφορα το διορισμο ενος συντονιστη ασφαλειας πυρος υπευθυνου για τον προσδιορισμο του κινδυνου φωτιας και την εφαρμογη του σχεδιου ασφαλειας απο φωτια. Οι αναγκες εμβαθυνουν σε λεπτομερειες.

–      διαδικασιες επειγοντων γεγονοτων π.χ. αναγκαια σηματοδοτηση σε εμφανεις θεσεις που θα δειχνει την τοποθετηση διαδρομων διαφυγης σε περιπτωση φωτιας κι επισης τη θεση εργαλειων και πυροσβεστηρων.

–        προστασια απο φωτια

–        φορητοι πυροσβεστηρες

–        ασφαλεια της εγκαταστασης κατα εμπρησμων

–        αποθηκευση ευφλεκτων υγρων και LPG

–        εφοδια ηλεκτρισμου και υγραεριου

–        θερμοτητα. Οι ασφαλιστες εχουν θεσει ορους σε συμβολαια τριτων, οπου η θερμοτητα περιλαμβανεται αλλα δωσανε λιγη προσοχη στον ιδιο κινδυνο σε συμβολαια κατασκευων.

–        αχρηστα υλικα

Οι ενδεχομενες ζημιες που προκληθηκαν απ’τον εργολαβο σε τοποθεσιες τριτων  αναγνωριζονται και οι περισσοτεροι εργοδοτες προβλεπουν αυστηρες διαδικασιες που πρεπει οι εργολαβοι να ακολουθησουν τοσο πριν αποκτησουν την αδεια να μπουν σε μια εργοταξιακη τοποθεσια, οσο και κατα την διαρκεια των εργασιων.

ΤΟΠΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΥΡΟΣ

ΛΙΣΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Ο οδηγος διατιθεται στους πραγματογνωμονες, τους επαγγελματιες κατασκευων και τους εργολαβους. Οι ερωτησεις χωριζονται στις διαφορες φασεις του συμβολαιου.

Φαση Σχεδιασμου

i)   να υπαρχει συντονιστης σχεδιασμου ασφαλειας

ii)  ο συντονιστης να καταλαβαινει πληρως την εκταση των ευθυνων του

Φαση Κατασκευης

i) να εχει οριστει απο τον εργολαβο συντονιστης πυρασφαλειας

ii)  και αυτος να:

–        σχηματοποιησει ενα σχεδιο πυρασφαλειας;

–        πιστοποιησει οτι το προσωπικο γνωριζει και μπορει να ακολουθησει το σχεδιο;

–        ελεγχει την εφαρμογη του σχεδιου, κυριως οσον αφορα την χρηση θερμοτητας;

–        εγκαταστησει ενα συστημα ελεγχου και επιθεωρησης του εξοπλισμου πυρασφαλειας και των διεξοδων κινδυνου;

–        εγκαταστησει αποτελεσματικο συνδεσμο με τους υπευθυνους ασφαλειας και το προσωπικο.

–        συντηρει αρχειο ελεγχου, επιθεωρησεων συντηρησης, περιπολων και ασκησεων πυρασφαλειας.

–        κανει ασκησεις πυρασφαλειας και αναλυει τα αποτελεσματα,

–        ελεγχει διαδικασιες κλησεως της πυροσβεστικης;

iii) σε μεγαλες τοποθεσιες ο συντονιστης να εχει ορισει υπευθυνους ή αντιπροσωπους, να τους εχει εκπαιδευσει και να εχει μεταβιβασει ευθυνες σ’αυτους.

Να υπαρχει σχεδιο της τοποθεσιας για επειγοντα περιστατικα, που να δειχνει τις διεξοδους διαφυγης, τον εξοπλισμο πυρασφαλειας και την διευκολυνση για την πυροσβεστικη.

iv)     σχεδιο πυρασφαλειας

το σχεδιο να αναφερει λεπτομερως

–        την οργανωση και την ευθυνη για την πυρασφαλεια

–        τις προφυλαξεις της τοποθεσιας

–        τα μεσα λειτουργιας συναγερμου σε περιπτωση φωτιας

–        την διαδικασια κλησεως της πυροσβεστικης

–        τα μεσα διαφυγης σε περιπτωση φωτιας

–        το πλαισιο αδειας χρησης θερμοτητας

–        τις διευκολυνσεις της τοποθεσιας, τη χρηση της κατασκευης και περιεχομενο

–        τα σημεια εισοδου και πηγες νερου για την πυροσβεστικη

–        ελεγχο των αχρηστων υλικων

–        τα μετρα ασφαλειας για ελαχιστοποιηση του κινδυνου εμπρησμου

–        το προγραμμα εκπαιδευσης προσωπικου.

v)  οι διαδικασιες για τα επειγοντα περιστατικα θα πρεπει να:

–        ελεγχονται τα μεσα ειδοποιησης του προσωπικου.

–        ελεγχονται σε τακτα διαστηματα και ακουγονται σε καθε σημειο.

–        οι οδηγιες σε περιπτωση φωτιας γνωστοποιουνται εμφανως.

–        οι διεξοδοι για την πυροσβεστικη ειναι συνεχως ελευθεροι.

–        υπαρχει ειδικο προσωπικο για να ξεκλειδωσει τις μπαριερες οταν ηχησει ο συναγερμος

–        υπαρχει σηματοδοτηση για τις διεξοδους διαφυγης και τις θεσεις του εξοπλισμου πυρασφαλειας.

vi)     για τη πυρασφαλεια να:

εχουν ληφθει μετρα για αμεση εγκατασταση και λειτουργια σκαλας διαφυγης, αγωγων φωτισμου, αυτοματων ψεκαστικων συστηματων.

–        υπαρχουν αγωγοι καπνου  σε πρωτη αναγκη

–        οι ατσαλενιες κατασκευες να προστατευονται σε συντομο χρονο

–        υπαρχουν επαρκεις προμηθειες νερου

–        οι κανουλες να ειναι ελευθερες απο εμποδια

vii)    φορητοι πυροσβεστηρες

–        να υπαρχουν αρκετοι καταλληλοι πυροσβεστηρες και να υπαρχει επαρκες προσωπικο εκπαιδευμενο στην χρηση τους

–        οι πυροσβεστηρες να ειναι τοποθετημενοι σε εμφανεις θεσεις κοντα σε εξοδους

–        να υπαρχουν πυροσβεστηρες διοξειδιου του ανθρακα κοντα σε ηλεκτρικο εξοπλισμο

–        ολα τα μηχανικως κινουμενα μεσα να εχουν καταλληλους πυροσβεστηρες

–        να υλοποιουνται οι διαδικασιες τακτικης επιθεωρησης και συντηρηση των πυροσβεστηρων.

viii)   ασφαλεια εναντι εμπρησμου

να υπαρχουν αρκετες περιοχες συμπεριλαμβανομενων των αποθηκων με προστατευτικους φραχτες

–        να υπαρχει φωτισμος ασφαλειας

–        να υπαρχει κλειστο συστημα τηλεορασης;

–        και οι οθονες παρακολουθουνται ή να μαγνητοσκοπουνται

–        να υπαρχει ελεγχος για κινδυνους στο τελος καθε περιοδου εργασιας με θερμοτητα.

ix)     για τα προσωρινα κτιρια

–        να εχει κανει αιτηση ο εργολαβος για πιστοποιητικο πυρος  και να υπαρχει αποσταση μεγαλυτερη των 10 μετρων μεταξυ του προσωρινου κτιριου και των εργων.

–        αν το χαντακι ειναι μικροτερο των 6 μετρων, το προσωρινο κτιριο να ειναι απο μη ευφλεκτα υλικα και να υπαρχει αυτοματο συστημα πυρανιχνευσης.

–        αν το προσωρινο κτιριο ειναι μεσα στο κυριως κτιριο και δεν συμβαδιζει με το loss presentation standard να ειναι φτιαγμενο απο υλικα τα οποια δεν μπορουν ουσιαστικα να βοηθησουν την επεκταση της φωτιας και  η διαφυγη του προσωπικου να ειναι αρκετα ευκολη.

–        οι θερμαστρες και οι κουζινες να εχουν καταλληλα εγκατασταθει και υπαρχει επαρκης εξαερισμος.

–        στο προσωρινο κτιριο να εχουν εγκατασταθει αυτοματοι συναγερμοι φωτιας και ειδικης εισβολης που χρησιμοποιειται για την αποθηκευση ευφλεκτων υγρων και αεριων.

–        τα προσωρινα κτιρια να περιεχουν ενα ελαχιστο αριθμο επιπλων και εξαρτηματων απο συνθετικο υλικο

–        σε περιοχες με κινδυνο φωτιας να επικρατει πολιτικη μη καπνισματος και να υπαρχουν αρκετα σηματα «απαγορευεται το καπνισμα»

 

x)      αποθηκευση ευφλεκτων υγρων και LPG

–        τα ευφλεκτα υγρα και LPG να ειναι αποθηκευμενα σε ειδικα σχεδιασμενους χωρους.

–        αν οχι η ποσοτητα να ειναι μικροτερη απο μισης μερας προμηθεια (περιπου 50 λιτρων) και να φυλασσεται σε κοντεινερ ανθεκτικο στην φωτια

–        η περιοχη αποθηκευσης να ειναι τουλαχιστον 10 μετρα απ’τα μονιμα ή προσωρινα κτιρια.

–        αν οχι,  να εχουν ληφθει ολες οι αναγκαιες προφυλαξεις ;

–        κυλινδροι οξυγονου, χλωριο και παρομοια μεσα να φυλασσονται ξεχωριστα απο τα ευφλεκτα υγρα και LPG

–        οι αποθηκες να εχουν την αναγκαια σηματοδοτηση;      

–        το πατωμα της αποθηκης να ειναι σταθερο και καθαρο απο σκουπιδια

–        ολες οι ηλεκτρικες εγκαταστασεις να εχουν πραγματικη ασφαλεια

–        να υπαρχει εξοπλισμος αυτοματης ανιχνευσης αεριων;

–        να υπαρχουν καταλληλοι πυροσβεστηρες στις εισοδους;

xi) Ηλεκτρικο και Υγραεριο

–        οι ηλεκτρικες εγκαταστασεις να ειναι συμβατες με τους τοπικους κανονισμους της  για τις ηλεκτρικες εγκαταστασεις

–        ολες οι σχετικες με ηλεκτρισμο εργασιες να εχουν αναληφθει απο καταλληλο ηλεκτρολογο

–        οι εγκαταστασεις να εχουν επιθεωρηθει και ελεγχθει

–        ολα τα κυκλωματα να κλεινουν οταν οι εργασιες σταματουν (εκτος απο τα σχετικα με λειτουργιες ασφαλειας)

–        οι προμηθειες υγραεριου να εχουν εγκατασταθει απο εξουσιοδοτημενο ειδικο

–        οι προμηθειες υγραεριου να γινονται με καταλληλους ευκαμπτους σωληνες

–        οι κυλινδροι υγραεριου να ειναι εξω απο το κτιριο ασφαλισμενοι και προστατευμενοι απο αναμειξη

–              χρησιμοποιουνται ειδικοι σωληνες για την προμηθεια LPG

xii) «θερμη» εργασια

–        να υπαρχει ειδικη αδεια λειτουργιας για το συστημα εργασιας

–        το συστημα να περιλαμβανει ενα συνοπτικο μητρωο

–        η περιοχη εργασιων να εχει καθαριστει απο ευφλεκτα υλικα, πριν οι εργασιες αρχισουν, και οι δυο πλευρες των τοιχων και των χωρισματων να εχουν επισης επιθεωρηθει.

–        να υπαρχει προσεκτικη επιτηρηση κατα την διαρκεια αυτων των εργασιων με καταλληλους πυροσβεστηρες ειδικου τυπου στη διαθεση της

–        τα ξυλινα πατωματα και αλλα ευφλεκτα υλικα που δεν μετακινουνται να ειναι καλυμμενα πριν αρχισουν οι εργασιες

–        η περιοχη εργασιων να εχει ελεγχθει οταν αναλαμβανεται συγκολληση η τριβη

–        να υπαρχουν μποιλερ πισσας, να επιτηρουνται απο ειδικους και να μετακινουνται στις οροφες μονο σε ειδικες περιστασεις.

–        η περιοχη εργασιων να εχει ελεγχθει επισταμενα μια ωρα μετα το περας αυτων

xiii) Αχρηστα Υλικα

–        να υπαρχει προβλεψη για ασφαλη αποθηκευση και μετακινηση των αχρηστων υλικων

–        να υπαρχουν τακτικοι ελεγχοι για να διαπιστευθει αν τα αχρηστα υλικα δεν συσσωρευονται.

–        τα συσσωρευμενα αποβλητα προς διαθεση να φυλασσονται μακρια απο προσωρινο κτιριο, αποθηκες και εξοπλισμο.

–        καθε ειδους ξηρη βλαστηση να εχει απομακρυνθει απο την περιοχη

–        να υπαρχει αυστηρη απαγορευση καυσης σκουπιδιων

xiv) Εγκαταστασεις

ολες οι εγκαταστασεις με μηχανες εσωτερικης καυσης να ειναι τοποθετημενες σε καλα αεριζομενα κτιρια, σε μη καυσιμους χωρους με σωληνες καυσαεριων καθαρους απο καυσιμα υλικα

–        οι συμπιεστες να ειναι μακρια απο αλλες εγκαταστασεις

–        οι οδηγιες και η εκπαιδευση του προσωπικου να οριζουν οτι οι δεξαμενες καυσιμων δεν πρεπει να ανεφοδιαζονται οταν λειτουργουν οι μηχανες

–        οι εγκαταστασεις κι ο εξοπλισμος να προστατευονται απο ατυχηματα

–        οι εισοδοι αερα να ειναι σε τετοια θεση ωστε ο αερας να ειναι κρυος και χωρις ευφλεκτα αερια και αεριοποιημενα υγρα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ

Κλοπη ή βανδαλισμος στην τοποθεσια ειναι διαρκη προβληματα και πηγες ανησυχιας για τους ασφαλιστες εργων. Η καλυψη γινεται δυσκολο να περιλαβει κινδυνους οπως την κλοπη απο μη επιτηρουμενο οχημα και τα μετρα ασφαλειας ειναι υποχρεωτικα για να εξασφαλιστει η μη προσβαση στην τοποθεσια των αποθηκων.

ΠΡΟΣΟΧΗ –  Σημαντικες  υπερβασεις γινονται συνηθεια.

Ο τυπος των μηχανηματων ασφαλειας πρεπει να βασιζεται σε στανταρ υψηλης ποιοτητας με  κλειδαριες ασφαλειας. Υπαρχει ελαχιστο στανταρ και καποιες πορτες μπορει να απαιτουν ακομα πιο ουσιαστικες κλειδαριες.

Αλλα μεσα ασφαλισης ειναι μεντεσεδες, λουκετα (πρεπει να ειναι με μικρη αλυσιδα και δυνατη μπαρα) μανταλα με κλειδι και ενισχυση των πλαισιων πχ ακαμπτος ατσαλενιος ιμαντας στο ολο το μηκος του στυλου για να αντεχει το βαρος

Η ασφαλεια των παραθυρων μπορει να ειναι με μανταλα ή βιδες ή με μπαρες ή καγκελα, παραθυροφυλα ή και τουβλα. Πολλα εξαρτωνται απο την εκαστοτε κατασταση και μεγαλο μερος της παραπανω ασφαλειας θα ηταν εφαρμοσιμη περισσοτερο σε υπαρχουσες δομες οπως συμβολαια ανακαινισης ή επεκτασεις κτιριων.

Μια πιο προσφατη απαιτηση ειναι η τηλεφωνικη γραμμη να ειναι συνεχως ελεγχομενη απο συστηματα συναγερμου ή να εχουν μονο ακουστικο σημα, ή επικοινωνια με αστυνομια μονο ή με ψηφιακη επικοινωνια με κεντρικο σταθμο. Μια αμεση γραμμη ειναι μια αλλη μεθοδος αποδεκτη απο πολλους ασφαλιστες παρ’οτι ακριβη. Κουδουνια συναγερμου μονο ή παρεμφερη συστηματα ασφαλειας δεν εγκρινονται γενικως απο τους ασφαλιστες εκτος αν ο κινδυνος ειναι μικρος.

Η ασφαλεια της τοποθεσιας ειναι πιθανη με συνδυασμο των παρακατω:

Ο φραχτης ασφαλειας εινα η πρωτη γραμμη αμυνας σε συνδυασμο με φυλακες και φωτισμο ασφαλειας. Η περιφραξη ειναι συνηθως αλυσιδα ή μεταλλικο διχτυ με συρμα στην κορυφη ή ατσαλινος φραχτης με πασσαλους.

Ο φωτισμος ασφαλειας, θα πρεπει να ειναι ανθεκτικος στο βανδαλισμο και αν ειναι προσεκτικα σχεδιασμενος και εγκατεστημενος μπορει να αποδειχθει πολυ καλο εμποδιο. Ο φωτισμος αυτος μπορει να συνδεεται με κλειστο συστημα καμερας και/ή με συστημα συναγερμου.

Οι φυλακες, ειναι μια ακριβη εναλλακτικη λυση, που μπορει να ειναι μελη μιας εταιριας security ή μια περιπολος. Πρεπει να ειναι καλα εκπαιδευμενοι και εφοδιασμενοι με καλα συστηματα επικοινωνιας. Οι φυκαλες μπορει να εχουν τροφοδοτηθει με κλειστο συστημα τηλεορασης και φωτισμο ασφαλειας.

Θα πρεπει να υπαρχει λαμψη ασφαλειας σε μια κλειστη περιοχη κινδυνου οπως τα σημεια διανομης μισθων. Ενα ανθεκτικο στη θραυση και στις σφαιρες τζαμι θα πρεπει να τοποθετηθει στον γκισε πληρωμων. Καλο θα ειναι για ολο το χωρο συμπεριλαμβανομενου του πατωματος κατω απ’το γυαλι να ειναι της ιδιας ανθεκτικης υλης με το τζαμι.

Το κλειστο συστημα τηλεορασης ειναι καλο για την ημερησια επιτηρηση, αλλα για την  νυχτερινη επιτηρηση οι καμερες θα πρεπει να εχουν συνδεθει με οθονες ή βιντεο.

Το κυριο προβλημα στη κατασκευαστικη βιομηχανια, παρ’ολα αυτα, παραμενει αυτο της κλοπης μηχανηματων απο την τοποθεσια. Μερικοι επιχειρηματιες εχουν συνδεδεμενα τα μηχανηματα και το στολο των οχηματων με την μοναδα ερευνας της αστυνομιας, που βρισκεται σε μυστικη θεση και δινει σημα για να δωσουν τη δυνατοτητα να ανευρεθει το κλεμμενο οχημα ή μηχανημα.

Το συστημα αυτο ειναι πολυ επιτυχες και μεχρι τωρα με μεγαλο βαθμο επιτυχους ερευνας, συμπεριλαμβανομενης της ανευρεσης καποιων εγκληματικων συμμοριων, υπευθυνων για τετοιες κλοπες.

Ακινητοποιητες και μηχανισμοι κλειδωματος ειναι προαπαιτουμενο για καθε ασφαλιστη και η καλυψη των μηχανηματων που δεν ειναι σε κλειδωμενο κτιριο, η σε περιβολο με συναγερμο την νυχτα, ταχεως γινεται δυσευρετη.

Ξεχωρο απ’τα προαναφερομενα αντικειμενα, ενας εργολαβος μπορει να μειωσει τις απωλειες με τις κατωθι ενεργειες:

α) πιο σφιχτος ελεγχος των κλειδιων. Πολλα αντικειμενα κλεβονται με τα κλειδια ακομη επανω. Τα κλειδια επισης συχνα αφηνονται σε παραπηγματα του εργου που μπορουν ευκολα να διαρρηχθουν.

β) να βαφτουν τα μηχανηματα με πιο ασυνηθιστο χρωμα. Η μεγαλη πλειοψηφια των μηχανηματων στην Ευρωπη ειναι ακομη με εντονο κιτρινο.

γ) βελτιωση της ποιοτητας των κλειδαριων πολλες κλειδαριες ιδιοκτησιας των κατασκευαστων ειναι φτωχικης ποιοτητας .

δ) χρηση μοναδων σημαδεματος οπως χαραξη.

ε) μεγαλης ελαστικοτητας αλυσιδες συνδεδεμενες με κλειδαριες ασφαλειας.

στ) σφιγκτηρες με τροχους.

ζ) διακοπτες υδραργυρου που ενεργοποιουν ακουστικο συναγερμο.

η) πτυσσομενο ποδι στο κατω μερος μιας μηχανης που εκτεινεται προς τα κατω αν η μηχανη σηκωθει απ’το εδαφος.

θ) κλειδαριες καυσιμων ή υδραυλικων συστηματων και διακοπτες απομονωσης της μπαταριας.

ι) συστηματα ηλεκτρονικου ελεγχου προσβασης στο εργο με ταυτοτητες με φωτογραφιες.

κ) τα υλικα να ειναι αρχειοθετημενα .

Τα περισσοτερα μηχανηματα δεν εχουν καταχωρηθει για κυκλοφορια στο δρομο και γι’αυτο εχουν λιγα στοιχεια αναγνωρισης. Τα περισσοτερα δεν εχουν αριθμο οχηματος.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα για τους εργολαβους ειναι αυτο της ασφαλειας. Η βιομηχανια εχει δρασει αναποτελεσματικα για πολυ καιρο σε θεματα ασφαλειας, αλλα τωρα πρεπει να λαβουν διορθωτικη δραση, λογω του μεγαλου αριθμου ατυχηματων, με διαφορες εκθεσεις και νομοθετικες ρυθμισεις.

ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Οι κανονισμοι προβλεπουν υποχρεωσεις για ολα τα μερη που εμπλεκονται στην διαδικασια σχεδιασμου και κατασκευης.

Τα καθηκοντα των κατασκευαστων μπορουν να επεκταθουν παρ’οτι μερικα απ’αυτα πρεπει να μεταβιβαστουν σε εργολαβους και συμβουλους. Οι υποχρεωσεις συμπεριλαμβανουν την προσληψη εποπτη σχεδιου και προϊσταμενου εργολαβου. Ο κατασκευαστης πρεπει επισης να εξασφαλισει οτι ο σχεδιασμος ολοκληρωνεται οσο το πρακτικα δυνατον γρηγοροτερο. Οπου υπαρχουν ηδη κτιρια, η τωρινη και η προηγουμενη χρηση του πρεπει να γνωστοποιηθουν στον εποπτη σχεδιασμου.

Θα πρεπει επισης να εκπονηθει ενα σχεδιο υγιεινης και ασφαλειας και το προγραμμα κατασκευης θα πρεπει να περιγραφει το αντικειμενο και να αναγνωριζει τους κινδυνους σε ατομα που κανουν εργασια κατασκευης και να οριζει τις απαραιτητες προφυλαξεις.

Ενα αρχειο υγιεινης και ασφαλειας θα πρεπει να διατιθεται και να εκσυγχρονιζεται.

Οσον αφορα τους σχεδιαστες στις  υποχρεωσεις τους ειναι επισης:

–              εκτος των σχεδιων οικιων, ο σχεδιαστης δεν μπορει να επιτρεπει στους υπαλληλους του να ετοιμαζουν σχεδια οποιουδηποτε αντικειμενου, εκτος αν εχουν γινει ουσιαστικες ενεργειες εξασφαλισης οτι ο κατασκευαστης γνωριζει τις υποχρεωσεις του.

–              ολες δε οι ενεργειες πρεπει να ειναι συμφωνα με τον τοπικο κωδικα.

–        οι σχεδιαστες πρεπει να συνεργαζονται με τον εποπτη σχεδιασμου για να επιβεβαιωθει οτι ο σχεδιαστης εχει λαβει υπ’οψιν ολες τις  απαιτουμενες πληροφοριες για ν’αποφευχθουν κινδυνοι υγιεινης και ασφαλειας.

–        οι εργολαβοι πρεπει να συνεργαστουν με τον προϊσταμενο εργολαβο και να ακολουθησουν τις οδηγιες του και τις οδηγιες του σχεδιου υγιεινης και ασφαλειας.

–        οι εργολαβοι απαιτειται επισης να τροφοδοτουν με πληροφοριες τον προϊσταμενο και να προσπαθουν να βρουν καθε ειδους στοιχεια για καθε υπαρχουσα απαιτηση υγιεινης και ασφαλειας που μπορει να χρηζει τροποποιησης απ’τον πελατη καθοριζει και νεες υποχρεωσεις του εργολαβου.

–        οι εγγυησεις μπορουν να επεκταθουν για  καθε υποχρεωση του εργολαβου ή του σχεδιαστη συμφωνα με το συμβολαιο και οι συμπληρωματικες εγγυησεις θα πρεπει να υποστηριζονται  απο καταλληλη ασφαλεια.

Οι τοπικοι κωδικες και τα ασφαλιστηρια δεν δινουν ευθυνη σε τριτους και περαιτερω νομικα δικαιωματα στον κατασκευαστη αν:

–        ο προϊσταμενος εργολαβος δεν μπορεσει με τις  ενεργειες του για να αποτρεψει την προσβαση  σε μη εξουσιοδοτημενα ατομα  στο εργο.

–        οταν ο κατασκευαστης δεν πιστοποιει οσο ειναι πρακτικα δυνατον οτι υπαρχει ετοιμο σχεδιο υγιεινης και ασφαλειας πριν ξεκινησει ο εργολαβος την κατασκευη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι περιβαλλοντικες συνισταμενες της διαχειρισης κινδυνου προβαλλονται στην εποχη μας ως αποτελεσμα της περιβαλλοντικης προνοιας.

Παραδειγματα των συνεπειων μιας αποτυχιας μπορει να  περιλαμβανουν:

–        αστικη ευθυνη, περιλαμβανομενης της πληρωμης ζημιων ή καθαρισμο απορριματων ή ενεργειας που να επηρεαζει το μελλον του εργου.

–        ποινικες κυρωσεις πχ φυλακιση ή προστιμο

–        νομοθετηματα για το περιβαλλον, που θετουν προσωπικη εγκληματικη ευθυνη διευθυντων και αξιωματουχων ή ελεγκτικων εταιριων.

Λυσεις για τετοια προβληματα θα ηταν:

i)       η αναπτυξη εταιρικης πολιτικης για περιβαλλοντικα θεματα με περιστασιακη εφαρμογη καποιου standard οπως:

ii)      τα πιστοποιητικα ικανοτητας του προσωπικου σε θεματα περοβαλλοντικης κατευθυνσης

iii)     η ερευνα της εταιριας για περιβαλλοντικες μελετες, που θα καταδεικνυουν υπαρκτα ή δυνητικα προβληματα.

iv)     η σωστη επιλογη, εκπαιδευση και επιτηρηση του προσωπικου.

v) η στοιχειοθετηση με εγγραφα ειναι μεικτης σημασιας. Η προσοχη πρεπει να επικεντρωνεται σε μελετες και εκθεσεις, εγχειριδια εργαζομενων και οδηγιες, συμβολαια, οικονομικα εγγραφα και βεβαια οι οροι ασφαλιστικης καλυψης. Τα συμβολαια τηρησης εγγραφων ειναι σημαντικα οσον αφορα την φυση της αστικης ευθυνης, που μπορει να προκυψει στο μελλον βασει ρυπανσης που εγινε σε προηγουμενα χρονια.

vi) προσοχη σε οτι εχει να κανει με αυτους που θετουν τους κανονισμους. Αν αυτοι καλεσουν ειδικους πρεπει να οριστει ενας συμβουλος.

vii) σε καποιο πεδιο πχ διευθυνση κρισης σε χημικες εργασιες ισως να πρεπει να ειναι στη θεση του το εγχειριδιο και διαρκως να ενημερωνεται.

viii) πρεπει να λαμβανεται υπ’οψιν το επιπεδο ασφαλισης. Τα συμβολαια αστικης ευθυνης μπορουν να διαφερουν οσον αφορα τις καλυψεις. Παλαιοτερα συμβολαια μπορει να παρεχουν καλυψη εναντια στη ρυπανση γενικα, αλλα νεοτερο συμβολαια να εχουν ειδικους ορους για την ρυπανση, που

α) καθοριζουν το υψος της ευθυνης που καλυπτεται και

β) ιδιαιτερα να περιοριζουν την καλυψη για αιφνιδια, απροσμενα, και ακουσια συμβαντα που λαμβανουν χωρα σε ειδικο χρονο και τοπο. Οι απαιτησεις λογω ρυπανσης εξαιρουνται εξ ολοκληρου και χρειαζονται ιδιαιτερης αντιμετωπισης. Η Περιβαλλοντικη Πραξη εχει επεκταθει στις ευθυνες των ιδιοκτητων και εργολαβων των εργων.

ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Εξαιτιας των συνεχιζομενων τρομοκρατικων πραξεων, η εμπορικη ασφαλιση διατιθεται μονο οσον αφορα κτιρια, περιεχομενα και παρεπομενες ζημιες.

Ειναι ζωτικο να εχουμε υπ’οψιν και να αναλαμβανουμε παρομοια δραση για ν’αποφυγουμε τις πιθανοτητες και τα αποτελεσματα μιας τετοιας ζημιας. Αυτου του ειδους τα μετρα ειναι δυσκολο να εφαρμοστουν γιατι οι βομβιστικες επιθεσεις ειναι δυσδιακριτες. Απολυτη ασφαλιση δεν ειναι παντα εφικτη, αλλα με συμφωνημενο σχεδιο και διαδικασιες και προσχεδιο για καταστροφες, οι συνεπειες μπορουν να μειωθουν.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

i)       εγρηγορση – συνεχη επαγρυπνηση για υποπτα αντικειμενα ή ατομα μεσα ή εξω απ’το εργο. Ξεκαθαρες οδηγιες για ολο το προσωπικο για να εφαρμοζεται το σχεδιο δρασεως.

ii)      ευθυνη – πολλα κτιρια ειναι πολλων μισθωτων και η ευθυνη για ασφαλεια πρεπει να παραμεινει του ιδιοκτητη. Τακτικη επαφη με τους μισθωτες ειναι σημαντικη και πρεπει να υπαρχει συμφωνημενη διαδικασια.

iii) ελεγχος εισοδου στα κτιρια. Περιλαμβανει ελεγχο εισοδου και εξοδου κατα προτιμηση περιοριζοντας τον αριθμο των σημειων αυτων. Περιπολος ασφαλειας προτεινεται.

v)      επισκεπτες – να προβλεπεται περιοχη ελεγχου για να αποφευχθει η εισοδος χωρις εγκριση. Ολοι οι επισκεπτες πρεπει να υπογραφουν και να λαμβανουν μια ετικετα ασφαλειας και να συνοδευεται, ει δυνατον απο εναν υπαλληλο καθε στιγμη. Η αναχωρηση πρεπει επισης να ελεγχεται.

vi)     αλλοι επισκεπτες – πχ του εργολαβου του εργου ή υπαλληλοι διανομης θα πρεπει να ελεγχονται και να εχουν εγκριση. Αφιξεις και αναχωρησεις πρεπει να αρχειοθετουνται προσεχτικα.

vii) οι χωροι πρεπει να ερευνωνται καθε εργασιμη μερα, συμπεριλαμβανομενων κοινοχρηστων χωρων. Η ερευνα θα πρεπει να ειναι ενδελεχης, συμπεριλαμβανωμενων ολων των χωρων ως το ταβανι, και ιματιοφυλακιο, διαδρομους, παρκινγκ και σκαλες. Τα αποτελεσματα πρεπει να αντιπαραβαλλονται. Καθε υποπτο αντικειμενο πρεπει να μενει ανεπαφο και να ειδοποιειται η αστυνομια.

viii) πρεπει να οριζεται ατομο για να συντονιζει τις παραπανω ενεργειες, να βρισκεται σε καλα μελετημενο σημειο με καλη διοδο επικοινωνιας.

ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ

Απ’τη στιγμη που ανακαλυπτεται μια συσκευη ή υπαρξει ειδοποιηση, ή μια συσκευη εκρηγνυται πρεπει να ληφθουν επειγουσες αποφασεις. Ερευνα των χωρων ειναι αυτονοητη αλλα ισως οχι λογικη για ολες τις καταστασεις. Πρεπει να ειναι καθολικη ή μερικη, αναλογα το μεγεθος και το σχημα των χωρων, το σχημα και τυπο των βομβων. Ο τυπος μπορει να διαφερει, απο βομβα – πακετο ή βομβα – βαλιτσα  ή οχημα παγιδευμενο με εκρηκτικα.

Η αποφαση για ερευνα πρεπει να λαμβανεται απ’τον ιδιοκτητη ή τον μισθωτη.

Μπορει να ειναι απαραιτητο να μετακινηθει το προσωπικο σε ασφαλεστερο  μερος του κτιριου οπως υπογειο ή υπογειο παρκινγκ αναλογα που εχει τοποθετηθει η βομβα. Καθορισμενες περιοχες πρεπει να εχουν δοθει εκ των προτερων, ετσι ωστε το προσωπικο να μην βγει στο δρομο με κινδυνο τραυματισμου απο κρυσταλλα ή αλλα κομματια. Οι περιοχες αυτες πρεπει να ελεγχθουν απο πολιτικους μηχανικους.

Οι περιοχες αυτες ονομαζονται «χωροι προστασιας απο βομβες». Πρεπει να ειναι μακρια απο παραθυρα, εξωτερικες πορτες και τοιχους, μακρια απο περιμετρικο τοιχο, απο σκαλες ή χωρους με προσβαση σε ανελκυστηρες. Πρεπει να ειναι σε χωρους περιστιχοισμενους με πολυ ψηλα προστατευτικα ή τσιμεντενιους τοιχους πχ διαδρομοι, τουαλετες ή αιθουσες συνεδριασεων.

Η επικοινωνια μεταξυ συντονιστη και προσωπικου πρεπει να ειναι καθαρη και περιεκτικη. Φορητα μεσα επικοινωνιας πρεπει να ειναι διαθεσιμα, σε περιπτωση που οι κυριες παροχες ηλεκτρισμου διακοπτονται πχ  ασυρματοι ή αυτονομες γραμμες επικοινωνιας.

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Οι συνεπειες μιας εκρηξης μπορει να μειωθουν με εγκατασταση διαφανης μεμβρανης πολυεστερα στα εσωτερικα των παραθυρων ή να υπαρχουν ειδικες κουρτινες απο διχτυ. Η μεμβρανη εξασφαλιζει ενα καλο υλικο συγκρατησης που μειωνει τον κινδυνο απο τζαμια. Η εγκατασταση μιας κουρτινας περιοριζει τις εσωτερικες συνεπειες μιας εκρηξης. Η κουρτινα ειναι σχεδιασμενη να απορροφα το ωστικο κυμα, την ενεργεια της εκρηξης και τα γυαλινα κομματια.

Το κλειστο συστημα τηλεορασης ειναι χρησιμο, αν υπαρχει ενεργη οθονη και υπαρχει δυνατοτητα βιντεοσκοπησης. Τετοια αντικειμενα χρησιμοποιουνται ευρεως  για την αντιμετωπιση εγκληματικων ενεργειων απως και τρομοκρατιας. Το κλειστο κυκλωμα τηλεορασης μπορει να χρησιμοποιηθει σε συνδυασμο με αλλα μεσα οπως επικοινωνιες και εκπαιδευση προσωπικου.

Δεν ενδεικνυται μονο η αγορα και εγκατασταση του παλαιου εξοπλισμου. Τα ακολουθα κριτηρια ειναι σημαντικα.

–        προσεκτικος σχεδιασμος του τι ακριβως προβλεπεται

–        προσληψη ειδικου για τοποθετηση συστηματων.

–        πιστοποιητικα πρεπει να συμπεριλαμβανονται.

–        οι καμερες να ειναι σε καλη κατασταση λειτουργιας με καθαρες οπτικες γραμμες.

–        οι συσκευες βιντεοσκοπησης να ειναι σε καλη κατασταση και οι κεφαλες να ειναι καθαρες και συντηρημενες

–        οι κασετες βιντεοσκοπησης να ειναι σε καλη κατασταση και οι βιντεοσκοπησεις να κρατουνται τουλαχιστον για 28 ημερες.

Ο σχεδιασμος για απροοπτα πρεπει να ελαχιστοποιει την διακοπη των εργασιων. Οι εργασιες μπορουν να διακοπουν για σημαντικο χρονικο διαστημα απο εναν αριθμο απροοπτων, οχι τοσο σημαντικων οπως βομβα τρομοκρατων και οχι απαραιτητα σχετικων με την ασφαλισμενη ζημια. Μπορει για παραδειγμα να αφορα  μολυνση των χωρων ή προσβολη των πρωτων υλων με ξενα σωματα .

Σε περιπτωση βομβας, παρ’ολα αυτα, το σχεδιο για εκτακτα περιστατικα θα πρεπει να προβλεπει, ποτε  ενα κτιριο ειναι τοσο κατεστραμμενο ωστε να θεωρειται απροσπελαστο. Το σχεδιο, γι’αυτο το λογο θα πρεπει να προβλεπει την εναλλακτικη θεση του προσωπικου, επαναποθηκευση των σημαντικων αρχειων εκτος εργου και γνωστοποιηση των απαραιτητων ενεργειων σε πελατες και προμηθευτες.

Θα πρεπει να υπαρχουν συγκεκριμενα ατομα κλειδια με ξεκαθαρες ευθυνες. Ενα καλο σχεδιο ειναι να οριζεται ενας εποπτης με δυο ομαδες που θ’αναφερονται σ’αυτον, μια για να διευθυνει την εργασια ωσπου να ξαναγυρισει αυτη στον κανονικο ρυθμο της  και η αλλη θα ασχολειται με την ιδια την καταστροφη.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Το αντικειμενο αυτο θα πρεπει να αναπτυσσεται απ’την αρχη των εργασιων και οτι συμβαινει στο σταδιο του σχεδιασμου θα επηρεαζει ολη την διαδικασια.

Τα κυρια σημεια που πρεπει να ληφθουν υπ’οψιν απο αρχιτεκτονα και μηχανικο ειναι:

i) δεν επιβεβαιωνετε τιποτε χωρις προηγουμενη επιθεωρηση του εργου.

ii) επιμεινετε για γραπτο συμβολαιο. Ενα τετοιο συμβολαιο υπογραμμιζει τις υποχρεωσεις και τις ευθυνες ολων των μερων; ωστε να ειναι ευκολοτερο να εντοπιστει η αιτια του προβληματος οταν ανακυψει

iii) πρεπει να υπαρχει ειδικο σχεδιο του εργου

iv) πρεπει να εχετε απαιτησεις οσον αφορα σχεδιασμο ή την ειδικευση

v) πρεπει να ενημερωνετε τον κατασκευαστη σε ολα τα σταδια

vi) τα προβληματα πρεπει να αντιμετοπιζονται σφαιρικα

vii) γραπτα αρχεια πρεπει να ενημερωνονται για καθε αλλαγη σε ορους, σχεδιο, προγραμματισμο, υλικα, συναντησεις, οδηγιες και επειτα απο συμβαντα ή ατυχηματα τα αρχεια αυτα πρεπει να τηρονται για διαστημα τουλαχιστον 15 ετων.

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΡΙΤΩΝ

Οι βασικοι κανονες της διευθυνσης κινδυνων ισχυουν το ιδιο τοσο για δραστηριοτητες σε χωρους αλλων οπως και στο ιδιο το εργο του εργολαβου, πολλα συμβολαια περιλαμβανουν εργασιες σε υπαρχοντα κτιρια, που περιλαμβανουν πολλες φορες «εργασιες με θερμοτητα». Δεν ειναι εκπληξη οτι πολλες μεγαλες πυρκαγιες προκληθηκαν απο εργολαβους σε κτιρια τριτων και οι πιο εξυπνοι εργοδοτες υιοθετησαν τωρα πολυ αυστηρες διαδικασιες, οσον αφορα προσβαση στο εργο και κανονες κατα την παραμονη σ’αυτον.

Μια συνηθης διαδικασια ειναι να διατιθεται στον εργολαβο που μπαινει στο κτιριο μια αδεια εισοδου ή ενα φυλλαδιο με ολες τις απαιτουμενες διαδικασιες. Αυτες ξεκινουν με διαδικασιες εισοδου και προβλεπει οτι κανενας εργολαβος δεν θα επιτρεπεται να αρχισει δραστηριοτητες ωσοτου δειξει οτι εχει καταληξει και θα εφαρμοσει τους κανονισμους.

Η πολιτικη υγιεινης και ασφαλειας πρεπει να γνωστοποιηθει στον εργολαβο πριν την αρχη των εργασιων και ολοι οι υπαλληλοι πρεπει να αναφερονται στο σωστο σημειο εισοδου και να υπογραφουν κατα την εισοδο τους. Οι διαδικασιες υγιεινης και ασφαλειας θα χρειαστει να ισχυουν για υπαλληλους του εργολαβου ή του κατασκευαστη ή τριτα μερη.

Αν υπαρχει υπεργολαβια για  καποια εργασια, ο εργολαβος πρεπει να εξασφαλισει οτι ο υπεργολαβος εχει αντιγραφο των εγγραφων υγιεινης και ασφαλειας και θα συμμορφωθει με τις προβλεψεις του.

Οι προφυλαξεις για φωτια, θα ειναι πανω κατω οπως προτεινουν οι ασφαλιστες της ευθυνης εργολαβων.

–        οι συσκευες να ελεγχονται τακτικα

–        οι συσκευες να απενεργοποιουνται οταν δεν ειναι σε χρηση

–        δεν υπαρχουν αποθηκευμενα ευφλεκτα υγρα

–        αδεια απ’τον κατασκευαστη πριν αρχισει η δουλεια

–        να μην υπαρχει καυση αποβλητων στο εργο

–        να υπαρχουν προστατευτικα πυρος γυρω απ’το χωρο εργασιας.

–        πυροσβεστηρες να ειναι παντα διαθεσιμοι

–        το εργο να ελεγχεται μιση ή μια ωρα μετα το περας των εργασιων

Αλλες προϋποθεσεις αφορουν:

i) προστατευτικο ιματισμο και εξοπλισμο

ii) θορυβο και ρυπανση

iii) κανονισμοι ηλεκτρισμου

iv) δουλειες ρουτινας

v) δραστηριοτητες κοινωνικης προνοιας και Α’ βοηθειων

vi) προστασια μηχανηματων

vii) ελεγχος επικινδυνων για την υγεια ουσιων

viii) απαιτησεις ασφαλισης συνηθως μια μινιμουμ καλυψη τριτων με καταλληλη καλυψη ευθυνης εργασιων ή αλλη αναλογη καλυψη ακομη και σε ειδικοτερα πεδια.

ix) σκαλωσιες και μεσα προσβασης

x) ανελκυστηρες

xi) εκσκαφες

xii) κανονισμοι ασβεστου

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Μια επιτροπη θα πρεπει να συστηθει για το σκοπο αυτο, με εκπροσωπους ολων των πεδιων της επιχειρησης, παραγωγη, αναπτυξη, οικονομικα, προσωπικο, τεχνικο.

Για να ειναι αποτελεσματικη, η ομαδα αυτη θα πρεπει να ειναι καταλληλη για την δουλεια, επιλεγμενη απο ανωτερα κλιμακια και η αφοσιωση πρεπει να ξεκινα απο τα ανω.

Ο ηγετης της ομαδας, θα ειναι ο μοναδικός συντονιστης και πρεπει να ειναι ηγετικο στελεχος της εταιριας.

Η ομαδα θα αντιμετωπιζε το πιο απαισιοδοξο σεναριο, πχ μια ολοκληρωτικη καταστοφη των κτιριων και θα αποφασιζε πως θα συνεχιζοταν η λειτουργια και πως θα επεστρεφε στην φυσιολογικη εργασια στο μικροτερο δυνατο χρονο. Καποια καταστροφη εχει διαφορετικες συνεπειες στην επιχειρηση. Μπορει να υπαρξει μειωση παραγωγης πχ σε εργο, η αδυναμια εκτελεσης  λογω απωλεσθεντων σχεδιων ή εγγραφων.

Αναλυτικα σχεδια των κτιριων συμπεριλαμβανομενων των θεσεων ολων των υπηρεσιων θα πρεπει να ειναι διαθεσιμα και συνδεσμοι με διακανονιστες ζημιων θα ειναι χρησιμοι, αφου θα εχουν χρησιμες πληροφοριες, επαφες και πηγες

Ειναι ζωτικο να ενημερωνονται καταστασεις και σχεδια τακτικα

Η διαιρεση ευθυνης μπορει να περιλαμβανει:

επικοινωνια και δημοσιες σχεσεις

–        συστηματα Η/Υ

–        διασωση και μετακινηση ερειπιων

–        παραγωγη

–        διευθυνση

Οι καλες δημοσιες σχεσεις ειναι ζωτικες σε καποιες βιομηχανιες και το κοινο πρεπει να εχει εμπιστοσυνη. Σε ενα μεγαλο συμβολαιο νεας κατασκευης, ο πελατης πρεπει να ξερει που βρισκεται για να αποφυγει ζημιες απο καθυστερηση. Απαιτειται ενα υγιες συστημα επικοινωνιας .

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝHΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Προκειται για ουσιαστικοτατη λειτουργια. Ενα μη ενημερωμενο σχεδιο ειναι το ιδιο κακο με ενα μη υπαρχον. Τακτικες συναντησεις θα ειναι αναγκαιο να γινονται για να διαβεβαιωνεται οτι το πλανο εναι ενημερωμενο. Η ευελιξια πρεπει να ειναι το χαρακτηριστικο του σχεδιου. Οι τακτικες συναντησεις μπορουν να αυξανουν την οικειοτητα με το σχεδιο. Το σχεδιο να δοκιμαζεται κατα περιπτωση σε μερη ή  ολοκληρο ωστε καθε αναποδια να αντιμετωπιζεται.

Το εγγραφο, αυτο καθ’αυτο, πρεπει να ειναι απλο. Το προσωπικο αλλαζει και νεα ατομα που θ’αναλαβουν πρεπει να μπορουν να το δουν και να βρουν αμεσα τα καιρια σημεια του. Αυτο θα χρειαζεται απλη σκεψη στο σχεδιασμο του εγγραφου, κωδικοποιηση με χρωματα και περιληψη. Αντιγραφα του εγγραφου πρεπει να ειναι διαθεσιμα την ωρα της καταστροφης. Αν ολα καταστραφουν ειναι αχρηστα. Τα αντιγραφα πρεπει να φυλασσονται εκτος εργου, πχ στα σπιτια των διευθυντων.

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΗ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

1. εκτος του βασικου κερδους  και της αμεσης επανακαμψης, τα αλλα πλεονεκτηματα ειναι:

2.       θεση στην αγορα – πιθανη απωλεια αγορας σε περιπτωση μακρας καθυστερησης.

3.       νομοθεσια – ενα σχεδιο θα επικεντρωνεται σε θεματα νομοθεσιας οπως διαδικασιες ασφαλειας, και προστασια απο πυρκαγια

4.       εκπαιδευση – ανιχνευση και αντιμετωπιση των προβληματων απ’τη μια πλευρα, μαθηματα και ασκησεις απ’την αλλη

5.       τελος, η υπαρξη ενος καλου σχεδιασμου κατα των καταστροφων, μπορει να βοηθησει στην ασφαλιση, οπου μπορει να υπαρξει μια καλυτερη προσφορα απο τους ασφαλιστες.

Τακης Καλογερακος

www.greenwoods.org