ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων και τα μέτρα ασφάλειας είναι ποικίλα.

Θα επισημάνoυμε τα μέτρα εκεί να που, στα πλαίσια της νομοθεσίας, πρέπει να έχουν υπόψη τους οι oδηγoί οχημάτων οδικής μεταφοράς επικινδύνων φορτίων (εμπορευμάτων, αποβλήτων).

Γενικότερα, τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας είναι θέμα που πρέπει να το προσέχουμε πολύ, μια και οι κίνδυνοι είναι σοβαροί.

Η ΕΕ όλους αυτούς τους κινδύνους τους δέχεται στις Οδηγίες της (που εφαρμόζoνται και στη χώρα μας π.χ. στην εμπορία επικινδύνων χημικών ουσιών – Π.Δ. 329, ΦΕΚ 118/Α/8-9-1993 κ.λ.π.), όπου υπογραμμίζονται επίσης και οι κίνδυνοι από καρκινογόνες, τερατογόνες και μεταλλαξoγόνες ουσίες όπως σημειώσαμε ήδη.

Σαν προληπτικό μέτρo για ν’ αντιμετωπισθεί ατύχημα που μπορεί να συμβεί ή για περίπτωση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να υπάρχει στη διάρκεια της μεταφοράς, η ADR (στο Παράρτημα Β) ορίζει ότι στον oδηγό θα δίνονται γραπτές οδηγίες που θα καθορίζουν:

1)      Τη φύση του κινδύνου που έχουν οι μεταφερόμενες επικίνδυνες ουσίες και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αποφυγή αυτού του κινδύνου.

2)      Την ενέργεια που πρέπει να γίνει και τη θεραπεία που πρέπει να εφαρμoστεί σε περίπτωση που πρόσωπα βρεθούν σε επαφή με τα μεταφερόμενα εμπoρεύματα ή με ουσίες που μπορεί να ξεφύγουν από αυτά.

3)      Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς και, ειδικά, τις πυροσβεστικές συσκευές και εξοπλισμό που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

4)      Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση σπασίματος ή ζημιάς των συσκευασιών ή των μεταφερομένων επικινδύνων ουσιών, ειδικά όταν οι ουσίες αυτές έχουν χυθεί πάνω στο οδόστρωμα.

Οι οδηγίες αυτές, στην περίπτωση μεταφορικών μονάδων με χωρητικότητα πάνω από 3.000 λίτρα, που μεταφέρουν μία ή περισσότερες από τις ουσίες που αναφέρονται στο Παράρτημα Β5 της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας ADR (π.χ. διθειάνθρακας αέρας, υγρό, βαθιάς κατάψυξης, οινοπνεύματα, εύφλεκτα ή άφλεκτα τοξικά υγρά κ.λ.π.) θα καθορίζουν το όνoμα των ουσιών, την κατηγορία, τον αριθμό και το γράμμα του είδους, και τους αριθμούς αναγνώρισης της ουσίας και του κινδύνου, οποίος ορίζεται στο Παράρτημα αυτό (Β5) της ADR.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ότι:

α) όνομα της ουσίας: είναι το όνομα της ουσίας με το οποίο εύκολα βρίσκουμε την oυσία αυτή στη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Παραδείγματα: ακετόνη, αιθέρας, ναφθαλίνη, χλωρικό κάλιο, κλπ. Εμπορικά ονόματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

β)    Κατηγορία της ουσίας: είναι η κλάση της, σύμφωνα με την ADR.

Παραδείγματα:

η κατηγορία των εκρηκτικών ανήκει στην κλάση 1 (ειδικότερα στην Ια, 1β, 1γ ανάλογα της εκρηκτικότητας της ουσίας), η κατηγορία των διαβρωτικών ουσιών ανήκει στην κλάση 8 κ.λ.π.

γ)    Αριθμός ουσίας: είναι ο αριθμός με τον οποίο η ουσία αναγράφεται στην ADR. Παράδειγμα: για το αλουμίνιο σκόνη (κόνις) είναι 2471, 1º (δ) που θα πει ότι το είδoς αυτό θα το βρούμε στο περιθώριο 2471 της ADR διαβάζοντας τα υλικά που υπάρχουν στο στοιχείο δ της ένδειξης 1º του περιθωρίου αυτού.

δ)    Γράμμα του είδους: είναι το γράμμα που στους καταλόγους εμπορευμάτων της ADR δείχνει την oμάδα του είδους ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας, π.χ. στα τοξικά το γράμμα:

το γράμμα α = φανερώνει εξαιρετικά τοξικές ουσίες,

β = σημαίνει τοξικές ουσίες,

γ = ορίζει επιβλαβείς ουσίες.

ε)    Aριθμός αναγνώρισης της ουσίας: είναι ο αριθμός με τον οποίο η ουσία καταχωρείται στους Πίνακες του Ο.Η.Ε. επικινδύνων υλικών και ο οποίος της έχει δοθεί από τους εμπειρογνώμονες του. Παράδειγμα: για την άνυδρη υδραζίνη είναι 2029.

στ)  Αριθμός αναγνώρισης κινδύνου: είναι αριθμός που σημαίνει συγκεκριμένo κίνδυνο.

Παράδειγμα: 33, που σημαίνει πολύ εύφλεκτο – πιο κάτω εξηγείται λεπτομερέστερα ο αριθμός αυτός.

‘Όπως ορίζει η ADR:

Ι.     Ο αριθμός αναγνώρισης κινδύνου αποτελείται από δύo ή τρία ψηφία.

Γενικά οι αριθμοί αυτοί δείχνουν τους παρακάτω κινδύνους:

ο 2 δείχνει εκπομπή αερίου λόγω πίεσης ή χημικής αντίδρασης, ο 3 δείχνει το εύφλεκτο των υγρών (ατμών) και αερίων, ο 4 δείχνει το εύφλεκτο των στερεών, ο 5 δείχνει οξειδωτική επίδραση, πρακτικά, η επίδραση αυτή μπορεί να  προκαλέσει πυρκαγιά ή να τη δυναμώσει, ο 6 δείχνει τοξικότητα ο 8 δείχνει διαβρωτικότητα ο 9 δείχνει κίνδυνο αιφνίδιας βίαιης αντίδρασης.

Για να δειχθεί ότι συγκεκριμένος κίνδυνος έχει πολλή ένταση (ή, όπως λέγεται αλλιώς, για να φανερωθεί η εντατικοποίηση του κινδύνου) διπλασιάζεται το ψηφίο, π.χ. 66 σημαίνει πολύ τοξικό. ‘Όπου ο κίνδυνος που σχηματίζεται από μία ουσία μπορεί ικανοποιητικά να καταδειχθεί με ένα μόνη ψηφίο, αυτό ακολουθείται από το μηδέν.

Αν ένας αριθμός αναγνώρισης έχει μπροστά το γράμμα «Χ», αυτό δείχνει ότι η ουσία θα αντιδράσει επικίνδυνα με το νερό.

Ωστόσο, οι παρακάτω συδυασμoί ψηφίων έχουν ειδική έννοια.

‘Έτσι:

33 σημαίνει πολύ εύφλεκτο υγρό (σημείο ανάφλεξης κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου).

Χ333 σημαίνει αιφνίδια εύφλεκτο υγρό, που μπορεί να αντιδράσει επικίνδυνα με το νερό.

Χ423 σημαίνει εύφλεκτο στερεό που αντιδρά επικίνδυνα με το νερό, αναφύοντας (βγάζοντας) εύφλεκτα αέρια.

Υπενθυμίζεται ότι Χ δείχνει πως η ουσία αντιδρά επικίνδυνα με το νερό.

Στην περίπτωση λοιπόν Χ423

Είναι

4 = στερεό,

2 = αέριο (που βγαίνει),

3 = εύφλεκτο (το αέριο που βγήκε) και

Χ= αντιδραστικότητα με το νερό.

Επειδή η αντιδραστικότητα αυτή είναι γνώρισμα του στερεού το Χ γράφεται μπροστά από το 4, στη συνέχεια έχουμε τους αριθμούς όπως χαρακτηρίζουν τις κλάσεις των υλικών στην ADR και με τη λογική:

«τι έχω» = μεταφέρω εμπόρευμα κλάσης 4

«τι παθαίνει το υλικό σε ατύχημα» =  βγάζει αέριο 2

«τι κίνδυνoς υπάρχει» = ευφλεκτικότητα 3

44 = σημαίνει εύφλεκτο στερεό, σε λειωμένη κατάσταση σε μεγάλη θερμοκρασία.

539  = σημαίνει εύφλεκτο οργανικό υπεροξείδιο.

II.    Οι αριθμoί της ADR αναγνώρισης κινδύνου αξιοποιούνται και στις μεταφορικές μονάδες (φορτηγά οχήματα κ.λ.π.). Οι μεταφορικές μονάδες που μεταφέρουν επικίνδυνες oυσίες θα έχουν δύo ορθογώνιες αντανακλαστικές πινακίδες χρώματoς πορτοκαλί που χωρίζονται στη μέση και γράφουν στο πάνω μέρος τον αριθμό αναγνώρισης κινδύνου και στο κάτω μέρoς των αριθμό αναγνώρισης της oυσίας (οι αριθμοί έχουν χρώμα μαύρo),. όπως ειδικότερα σημειώνoυμε στην ενότητα 17 (Επισήμανση και Σηματoδότηση των Κινδύνων – Μαρκάρισμα και Σήμανση Οχημάτων).

Οι oδηγoί πρέπει να επιδιώκουν οι πινακίδες αυτές να διατηρούνται καθαρές για να είναι πάντα ορατές.

Παράδειγμα τέτοιας επισήμανσης για την οδική μεταφορά, σύμφωνα με την ADR, της υδραζίνης ( αριθμός αναγνώρισης κινδύνου 86, αριθμός αναγνώρισης ουσίας 2029) είναι το εξής σκαρίφημα:

86

2029

‘Όλες οι πιο πάνω oδηγίες θα ετοιμάζονται για κάθε επικίνδυνη ουσία ή κατηγορία επικινδύνων ουσιών από τον βιομήχανο η τον αποστολέα σε γλώσσα της χώρας προέλευσης.

Εάν αυτή η γλώσσα δεν είναι ίδια με εκείνες των χωρών διέλευσης ή προορισμού, οι οδηγίες θα συντάσσονται επίσης στη γλώσσα εκείνων των χωρών.

Μία σειρά από αυτές τις oδηγίες θα φυλάσσεται στο κουβούκλιο του οδηγού.

Οι oδηγίες αυτές θα δίνονται στον μεταφορέα το αργότερο όταν δίνεται η εντολή μεταφoράς, για να μπορέσει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και να εξασφαλίσει ότι οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι γνωρίζουν τις οδηγίες αυτές και μπορούν να τις εκτελέσουν σωστά.

Στην πράξη, απάντηση στο ερώτημα «τι μέτρα πρόληψης και ασφάλειας είναι κατάλληλα για τους διαφόρους τύπους κινδύνου»;

Θα δώσουν:    ι) η αναγνώριση «τι μπορεί να κάνει» ένα υλικό

«Κατάταξη των Επικίνδυνων Υλικών Ανάλογα με τη Φύση τους» και

ιι) η λογική και εμπειρία.

Ειδικότερα, με βάση τις κλάσεις ADR, αναφορικά με την αναγνώριση

«τι μπορεί να κάνει ένα υλικό»

σημειώνουμε τα εξής:

  1. Στα εκρηκτικά ο βασικός κίνδυνος είναι η έκρηξη.

Η μεταφορά των εκρηκτικών πρέπει να γίνεται χωρίς τριβές, κρούσεις, πτώσεις, υπερθερμάνσεις – έτσι, στη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η σωστή στερέωση και συσκευασία των εμπορευμάτων.

Η oδήγηση πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική (τήρηση ορίων ταχύτητας, κανόνων προσπέρασης, υποδείξεων ελληνικής και ξένης Aστυνoμίας κ.λ.π.) και με οχήματα που να μη μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη των εκρηκτικών εμπορευμάτων (οχήματα με αντιεκρηκτική προστασία).

Στην περίπτωση οχημάτων με μηχανές εσωτερικής καύσης, αυτά πρέπει να φέρουν σπινθηροπαγίδες και στην περίπτωση ηλεκτροκινήτων οχημάτων ο κινητήρας τους πρέπει να είναι αντιεκρηκτικού τύπου.

Δύο παράγοντες ασφάλειας που, δεν ανήκουν φυσικά στα καθήκοντα των οδηγών, έχουν όμως πολύ μεγάλη σημασία για την ασφάλεια (ζωής, περιβάλλοντος) είναι: οι μεταφερόμενες ποσότητες να μη ξεπερνούν τις επιτρεπόμενες για τα εκρηκτικά υλικά και τα μεταφερόμενα είδη εκρηκτικών να είναι συμβατά (να μπoρoύν να μεταφερθούν μαζί στο ίδιο όχημα ή container).

2.    Στα αέρια οι κίνδυνοι είναι είτε από τη φύση των αερίων (ευφλεκτικότητα, τοξικότητα) ή (και) από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκονται (π.χ. συμπίεση. έτσι ένα αδρανές αέριο μεταφερόμενο κάτω από πίεση είναι επικίνδυνο λόγω της πίεσής του). Επικίνδυνες καταστάσεις από αέρια είναι επίσης δυνατές από διαρροή κρυογενών ρευστών.

Η μεταφορά αερίων πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνεται με τρόπο που δεν θα υπάρχουν πτώσεις, τριβές, υπερθερμάνσεις, κρούσεις.

Αν τα μεταφερόμενα αέρια είναι εύφλεκτα, τα οχήματα πρέπει να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις που γνωρίσαμε για τα οχήματα εκρηκτικών .

  1. Στα εύφλεκτα υγρά ο βασικός κίνδυνος είναι η πυρκαγιά.

Στις μεταφορές υγρών πρέπει το όχημα, η oδήγηση και η συσκευασία, η υποδοχή και κατανομή του φορτίου να μη δημιoυργoύν συνθήκες για φωτιά ή αλλαγή της θέσης του φορτίου (κέντρου βάρους του εμπορεύματος) με πιθανότητα ατυχήματoς, π.χ. ανατροπής του οχήματος.

4.    Στα εύφλεκτα στερεά ο κίνδυνος είναι:

  • η πυρκαγιά, όταν έχουμε καύσιμα στερεά,
  • η έκλυση τοξικών ή εύφλεκτων αερίων, όταν έχουμε ύλες που αντιδρούν με το νερό,
  • ο αυθορμητισμός για καύση, όταν έχουμε ύλες που μπoρoύν να ζεσταθούν μόνες τους τόσο πολύ ώστε να ανάψoυν.

Οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε περίπτωση και κάθε κατηγορία επικινδύνου εμπορεύματος, ιδιαίτερα σε ακραίες (δυσμενείς) καιρικές συνθήκες – έτσι π.χ. δεν πρέπει να γίνεται παρκάρισμα (για ξεκούραση κ.λ.π.) «κάτω από τον ήλιο» ή «στη βροχή» οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα είδη (γιατί έχουμε αυξημένη συσσώρευση δυσμενών παραγόντων).

  1. Στα oξειδωτικά υπάρχει κίνδυνος αν ελευθερωθεί υλικό από τη συσκευασία του.

Ο κίνδυνος αυτός είναι:

α) oξείδωση (πιθανότητα πυρκαγιάς αν το υλικό που ρέει βρει χαρτί, πριονίδι, νήματα κ.λ.π. είδη, στο φυσικό περιβάλλον ή το όχημα, που μπορεί να καούν – συχνά τέτοια επεισόδια γίνονται αν δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες συσκευασίας και μικτής φόρτωσης) και

β) βίαιες δράσεις, όπως εκρηκτική αποσύνθεση (περίπτωση επικινδύνων εμπορευμάτων που χαρακτηρίζονται οργανικά υπεροξείδια).

Στις μεταφορές οξειδωτικών πρέπει να παίρνονται ανάλογα μέτρα με εκεί να της μεταφοράς εύφλεκτων.

  1. Στα δηλητήρια και σιχαμερά, μολυσματικά, κ.λ.π. είδη οι κίνδυνοι είναι: τοξικότητα, εγκαύματα, ερεθισμοί, μολύνσεις.

Στις μεταφορές πέρα της προσεκτικής οδήγησης, ο έλεγχος του φορτίου (διατήρηση της συσκευασίας) είναι βασικό μέτρο ασφάλειας. Για λόγους πρόληψης ατυχημάτων οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να γίνονται με τα προστατευτικά μέσα (γάντια, μάσκες κ.λ.π.) που οι oδηγoί εφοδιάζονται πριν ξεκινήσουν για ένα ταξίδι.

  1. Στα ραδιενεργά οι κίνδυνοι οφείλονται στη ραδιενέργεια.

Απαιτείται απόλυτη συμμόρφωση στις γραπτές οδηγίες που δίνει ο μεταφορέας στους οδηγούς.

Σε περίπτωση διαρροής, σύγκρουσης του οχήματος και παρομοίων συμβάντων πρέπει να ενημερώνονται οι Αρχές (πρωταρχικά η Αστυνομία).

Η σωστή πληροφόρησή τους από τους οδηγούς έχει μεγάλη σπουδαιότητα για να παρθούν τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας που πρέπει.

Σε περίπτωση διαρροής ραδιενεργού, η περιοχή ή το όχημα πρέπει το συντομότερο να απολυμανθεί.

Το όχημα θα χρησιμοποιηθεί μόνη όταν αρμόδιοι διαπιστώσουν την έλλειψη κινδύνου.

Οι oδηγoί δεν πρέπει να πιάνουν συσκευασίες και αντικείμενα με ραδιενεργά υλικά.

8.    Στα διαβρωτικά ο κίνδυνος είναι διάβρωση.

Στις μεταφορές διαβρωτικών υλικών πρέπει να διεξάγονται συχνές επιθεωρήσεις του φορτίου (στους χώρους στάθμευσης) και αν χρειάζεται κάποια διευθέτησή του, αυτή πρέπει να γίνεται με τον προστατευτικό εξοπλισμό που ο μεταφορέας δίνει στους οδηγούς, όπως επιβάλλει η ADR (π.χ. γάντια, μάσκες κ.λ.π.).

Αν υπάρχει μεγάλη διαρροή, οι oδηγoί πρέπει να ζητούν βοήθεια από τις Αρχές γιατί τα διαβρωτικά καταστρέφουν τους ζωικούς ιστούς, τα υλικά κατασκευής των οχημάτων κ.λ.π.

Σύμφωνα με τη λογική και την εμπειρία αλλά και τις συστάσεις της ADR, στις μεταφορές επικινδύνων εμπορευμάτων ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΑΣΕΩΝ

πρέπει:

α)   Οι oδηγoί να έχουν ψυχραιμία και φρόνηση, π.χ. αν κοντά στη διαδρομή υπάρχει πυρκαγιά δεν πρέπει να διακινδυνεύουν να περάσουν κοντά σε φλόγες.

β)   Ανάλογα να ισχύσουν για την περίπτωση οχλοκρατικών συγκεντρώσεων.

γ)    Να τηρείται από τους οδηγούς το μέτρο απαγόρευσης καπνίσματoς.

δ)   Να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος πυροσβεστήρας.

ε)    Να διατηρείται άθικτη η συσκευασία (οι oδηγoί δεν πρέπει να κάνουν ενέργειες που μπορεί να την καταστρέψουν).

Η διατήρηση της συσκευασίας όπως πρέπει, είναι θέμα μεγάλης σπουδαιότητας και εξασφαλίζεται από την επιμελημένη (σωστή) φόρτωση πριν το ταξίδι (για την οποία δεν έχουν ευθύνη οι οδηγοί), την πρέπουσα oδήγηση (εδώ η ευθύνη είναι των οδηγών), και τις επιθεωρήσεις σε περιπτώσεις στάθμευσης ή από λειτουργική ανάγκη του οχήματος (έλεγχοι με το μάτι, επιθεωρήσεις είναι απαραίτητοι για λόγoυς ασφάλειας).

Προφανώς σε ερημικά μέρη, αυτοί γίνονται από τους οδηγούς (γι ‘ αυτό θα πρέπει να έχουν πρoσέξει την «εικόνα του φορτίου» π.χ. στερέωσης / τοποθέτησης / στοιβασίας πριν το ξεκίνημα από τον τόπο φόρτωσης).

στ) Οι oδηγoί ν’ ακολουθούν τις oδηγίες που τους δίνονται για το δρομολόγιο (διαδρομή).

ζ)    Να υπάρχει ο τεχνικός εξοπλισμός στα οχήματα τον οποίο ορίζει η ADR, σχετικές πληροφορίες (από συστάσεις της ADR) αναφέρονται στην ενότητα 19 (αντικείμενο και λειτουργία του τεχνικού εξοπλισμoύ των οχημάτων μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Σκοπός της Σηματοδότησης

Σκοπός της σηματοδότησης είναι ο εύκολος προσδιορισμός της ταυτότητας των επικινδύνων φορτίων και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν ειδικοί, όπως π.χ. στις μεταφορές, με στόχο το σωστό χειρισμό τους που, τελικά, επιτρέπει και πρόληψη ατυχημάτων.

Ετικέτες Κινδύνων – Σημασία Αυτών

Η ADR επισημαίνει τους κινδύνους των μεταφερομένων επικινδύνων εμπορευμάτων με επιγραφές κινδύνου. Με τις επιγραφές αυτές πετυχαίνεται σηματοδότηση των κινδύνων και η πρέπουσα διαχείριση των φορτίων.

Ι. Προδιαγραφές σχετικές με τις επιγραφές κινδύνου.

(1)  Οι επιγραφές υπ’ αριθμ. 1, 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5, 6. 1,6, 1Α, 7Α, 7Β, 7C και 8 έχουν την μορφή τετραγώνου πλευράς 10 εκ., τοποθετούνται σε γωνία και στο άκρο φέρουν μαύρη γραμμή 5 μμ που διατρέχει το τετράγωνο παράλληλα με το άκρο του.

Η διάσταση της πλευράς πρέπει να είναι 30 εκ. τουλάχιστον για τις επιγραφές που προορίζονται να τοποθετηθούν στις στερεές δεξαμενές και τις αποσυναρμολογούμενες δεξαμενές.

(2) Οι επιγραφές 10, 11 και 12 έχουν την μορφή παραλληλόγραμμου κανονικής διάστασης Α5 (148×210 μμ.). Για τα δέματα, οι διαστάσεις αυτές μπορούν να περιορισθούν μέχρι μεγέθους Α7 (74×105μμ).

(3) Μπορούμε να εμφανίσουμε στο κάτω μέρος των επιγραφών μια σημείωση σε αριθμούς ή γράμματα, σχετική με την φύση του κινδύνου.

(α)  Οι επιγραφές κινδύνου όταν απαιτούνται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας, πρέπει να κολληθούν στο δέμα ή στις στερεές δεξαμενές ή να στερεοποιούνται με άλλο κατάλληλο τρόπο. Μόνον στην περίπτωση κατά την οποία η εξωτερική κατάσταση δεν το επιτρέπει θα κολληθούν σε χαρτόνια ή σε ταμπέλες που στερεοποιούνται γερά στο δέμα.

Οι επιγραφές μπορούν να αντικατασταθούν στις συσκευασίες αποστολής και στις στερεές δεξαμενές με σημειώματα κινδύνου που δεν σβήνουν και που ανταποκρίνονται ακριβώς στα μοντέλα που περιγράφονται.

(β)  ‘Όταν ένα δέμα πρέπει να φέρει δύο επιγραφές του ιδίου μοντέλου αυτές πρέπει να τοποθετούνται με τον εξής τρόπο:

(γ)   Ο αποστολέας είναι υποχρεωμένος να τοποθετήσει τις επιγραφές στα δέματα ή στις στερεές δεξαμενές και τα containers.

(δ)   Πέρα από τις επιγραφές που συνιστώνται από το ADR μπορούν να τοποθετούνται- επιγραφές κινδύνου σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εφαρμόζονται σε άλλους τρόπους μεταφοράς επάνω στα δέματα, container, container-δεξαμενών, και δοχεία που περιέχουν επικίνδυνα φορτία, και που μεταφέρονται οδικώς σ’ ένα τμήμα του δρομολογίου και των οποίων οι επιγραφές πρέπει να ανταποκρίνονται στις διατάξεις των εν λόγω προδιαγραφών.

Επεξήγηση των εικόνων

Οι επιγραφές κινδύνου που προβλέπονται για τα υλικά και τα αντικείμενα των κλάσεων 1 έως 8, βλέπε συνημμένο πίνακα, σημαίνουν:

1. (Μαύρη βόμβα σε πορτοκαλί φόντο ), υπόκειται στην έκρηξη.

2. Αυτός ο αριθμός επιφυλάσσεται στην εικόνα που είναι αποδεκτή διεθνώς και που αντιπροσωπεύει φιάλη αερίου σε πράσινο φόντο, για περίπτωση μελλοντικής χρήσης. Καμιά επιγραφή φέρουσα αυτή την εικόνα δεν προβλέπεται τώρα για τα υλικά της κλάσης 2 του ADR.

3. (Μαύρη φλόγα σε κόκκινο φόντο) Κίνδυνος πυρκαγιάς (ρευστά εύφλεκτα υλικά).

4.1. Μαύρη φλόγα σε φόντο αποτελούμενο από κάθετες γραμμές με ίση απόσταση μεταξύ τους εναλλακτικά κόκκινη και λευκή (οι γραμμές είναι ισοπαχείς): «κίνδυνος πυρκαγιάς» (στερεά εύφλεκτα υλικά).

4.2. (Μαύρη φλόγα σε λευκό φόντο, το κάτω μέρος του τριγώνου της επιγραφής, κόκκινο).

Υλικό υποκείμενο σε ξαφνική ανάφλεξη.

4.3. (Μαύρη φλόγα σε μπλε φόντο).

Κίνδυνος εκπομπής εύφλεκτου αερίου κατά την επαφή με νερό.

5. (Φλόγα επάνω από κύκλο μαύρη σε κίτρινο φόντο).

Αναφλέξιμο υλικό ή οργανικό υπεροξείδιο.

6.1. Κρανίο επάνω σε δύο οστά μαύρα σε λευκό φόντο.

Τοξική ουσία να απομονωθεί από διατροφές ή άλλα αντικείμενα που προορίζονται για κατανάλωση, στα οχήματα, στους χώρους φόρτωσης, εκφόρτωσης ή μεταφόρτωσης.

6.1Α.        Σταυρός του Αγ. Ανδρέα σε στάχυ σίτου μαύρο ή λευκό φόντο.

Βλαβερή ουσία. Να απομονωθεί από τροφές στα οχήματα, στους χώρους φόρτωσης, εκφόρτωσης ή μεταφόρτωσης.

6.2. Αυτός ο αριθμός επιφυλάσσεται (η διεθνής αποδεκτή εικόνα αντιπροσωπεύει ένα κύκλο φορτωμένο με τρία κρουασάν) για περίπτωση μελλοντικής χρήσης. Καμία επιγραφή φέρουσα αυτή την εικόνα δεν προβλέπεται σήμερα για τα υλικά της κλάσης 6.2 του ADR.

(σχηματισμένο τριφύλλι σημείωση RADIOACTIVE – ραδιενεργό) μία κάθετη γραμμή στο μισό κάτω μέρος με το εξής κείμενο.

Περιεχόμενο

Ραδιενέργεια.

Σύμβολο και σημείωση με μαύρο σε λευκό φόντο, κάθετη κόκκινη γραμμή. Ραδιενεργό υλικό σε δέματα της κατηγορίας 1 – λευκή, σε περίπτωση ζημιά των δεμάτων κίνδυνος για την υγεία σε περίπτωση κατάποσης εισπνοής ή επαφής με το υλικό που θα είχε διασπασθεί.

7Β. ‘Όπως το προηγούμενο, δύο κάθετες γραμμές στο κάτω μισό μέρος με το εξής κείμενο.

Περιεχόμενο……………………………………..

Ραδιενέργεια ……………………………………

Συντελεστής μεταφοράς …………………….

Σύμβολο και σημείωση με μαύρο. Φόντο πάνω μισό κίτρινο, κάτω μισό λευκό.

(κάθετες κόκκινες γραμμές).

Ραδιενεργό υλικό σε δέματα της κατηγορίας ΙΙ – κίτρινο, δέματα που πρέπει να διατηρούνται σε απόσταση από δέματα που περιέχουν ραδιογραφικές ή μη εμφανιζόμενες φωτογραφικές πλάκες ή ζελατίνες. σε περίπτωση ζημιάς του δέματος κίνδυνος για την υγεία, με κατάποση, εισπνοή ή επαφή με το υλικό που θα είχε διασπαρθεί, όπως και κίνδυνος εξωτερικής ακτινοβολίας από απόσταση.

7C. (όπως το προηγούμενο αλλά με τρεις κάθετες γραμμές στο κάτω μισό μέρος).

Ραδιενεργό υλικό στα δέματα της κατηγορίας ΙΙΙ – κίτρινη, δέματα που πρέπει να διατηρούνται σε απόσταση από τα δέματα που περιέχουν μη εμφανιζόμενες φωτογραφικές ή ραδιογραφικές πλάκες ή ζελατίνες. σε περίπτωση ζημιάς των δεμάτων κίνδυνος για την υγεία με κατάποση, εισπνοή ή επαφή με το υλικό που θα είχε διασπαρθεί όπως και κίνδυνος εξωτερικής ακτινοβολίας από απόσταση.

7D. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται στην επιγραφή που προβλέπεται για κάθε οδικό όχημα με ραδιενεργά.

8. (σταγόνες που πέφτουν από ένα δοκιμαστικό σωλήνα σε μία πλάκα και από άλλο δοκιμαστικό σωλήνα σε ένα χέρι, μαύρα σε λευκό φόντο, το κάτω μέρος του τριγώνου της επιγραφής είναι μαύρο με λευκή γραμμή γύρω).

– διαβρωτική ουσία.

9. Αυτός ο αριθμός επιφυλάσσεται στην κλάση 9 που θα μπορούσε να ενταχθεί στην ADR.

10. (ανοικτή μαύρη ομπρελά σε λευκό φόντο)

– ευαίσθητο υλικό στην υγρασία.

11. (δύο βέλη σε λευκό φόντο ):

Προβλέπεται για εύθραυστα δοχεία που περιέχουν υγρό.

Άνω μέρος: να τοποθετηθεί η επιγραφή με τις άκρες των βελών απάνω στις 2 αντίθετες πλευρές του δέματος.

12. Κολονάτο ποτήρι σε λευκό φόντο. Να μεταχειρισθεί με προσοχή ή να μην αναποδογυριστεί.

13. Αυτός ο αριθμός χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη διεθνή μεταφoρά επικινδύνων φορτίων με σιδηρόδρομο.

Στις απεικονίσεις μας έχει γίνει περιορισμένη αναπαραγωγή από άποψη διαστάσεων και χρωμάτων ADR (πηγή: «Αποδοχή ADR», Υ.Α.50941/90, ΦΕΚ 104/Β/13-2- 1990).

Στη συνέχεια των ετικετών αυτών, παραθέτουμε τις αντίστοιχες σημάνσεις που χρησιμοποιούνται στο ναυτιλιακό κύκλωμα (σημάνσεις ΙΜΟ), όπου το φόντο καθεμιάς ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που επικρατεί στις μεταφορές, π.χ. Ro-Ro μεταφορές.

Τα χρώματα των σημάνσεων ΙΜΟ είναι όμοια με εκείνα των σημάνσεων ADR.

Επισήμανση με Ετικέτες Κινδύνων

Προηγουμένως δόθηκαν οι πληροφορίες της ADR για επισημάνσεις με ετικέτες κινδύνου. Ευθύς αμέσως συμπληρώνεται η ανάπτυξη του θέματος με ειδική αναφορά στα οχήματα.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ:          Στην κάτω γωνία του τετραπλεύρου των σημάνσεων ΙΜΟ αναγράφεται (σε αντίθεση με τις σημάνσεις ΑDR) ένας αριθμός (1, 2, 3 κ.λ.π.) που δείχνει την κλάση στην οποία ανήκουν τα είδη που έχουν τη συζητούμενη επισήμανση.

Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας κίνδυνοι, τοποθετούνται επί της συσκευασίας ισάριθμες ετικέτες, φέρει όμως αριθμό μόνο εκείνη που δείχνει τον κύριο κίνδυνο, π.χ. εύφλεκτο και ερεθιστικό υγρό θα επισημανθεί με τις 2η και 8η σημάνσεις, όπως τις βλέπουμε πιο πάνω – αρχίζοντας τη θεώρηση από το άνω αριστερό άκρο.

Μαρκάρισμα και Σήμανση Οχημάτων

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ο αριθμός αναγνώρισης της ουσίας και ο αριθμός αναγνώρισης του κινδύνου.

«Μέτρα Πρόληψης και Ασφάλειας

Κατάλληλα για τους Διαφόρους Τύπους Κινδύνων»

Σύμφωνα με την ADR:

(i). Οι μεταφορικές μονάδες που μεταφέρουν επικίνδυνες ουσίες θα προβάλλουν δύο ορθογώνιες αντανακλαστικές πινακίδες χρώματος πορτοκαλί με βάση 40 εκ. και ύψος όχι μικρότερo από 30 εκ. σε κάθετο επίπεδο.

Οι πινακίδες θα έχουν μαύρο περίγραμμα πλάτους όχι μεγαλύτερου των 15 χιλ. πλάτος.

Θα τοποθετούνται μία μπρoστά και μία πίσω της μεταφορικής μονάδας, και οι δύο κατακόρυφα προς τον διαμήκη άξονα της μεταφορικής μονάδας. Θα είναι καθαρά ορατές.

(ii). Μεταφορικές μονάδες με δεξαμενές χωρητικότητας μεγαλύτερες από 3.000 λίτρα που μεταφέρουν ουσίες που αναφέρονται στην ADR θα προβάλουν, επιπλέον, στα πλευρά κάθε δεξαμενής ή διαμερίσματος δεξαμενής, καθαρά ορατές και παράλληλες προς το διαμήκη άξονα του οχήματος, πορτοκαλί πινακίδες ίδιες με αυτές που περιγράφονται στην παράγραφο (i).

Αυτές οι πορτοκαλί πινακίδες θα φέρουν τους αριθμούς αναγνωρίσεως που προβλέπονται στην ADR για καθεμία από τις μεταφερόμενες στη δεξαμενή ουσίες ή σε διαμέρισμα της δεξαμενής.

(iii).  ‘Όπου αυτές οι δεξαμενές είναι container (δεξαμενοcontainer), οι πινακίδες που προβλέπονται στην παράγραφο (ii) μπορεί να αντικατασταθούν από αυτοκόλλητο φύλλο, από μπογιά ή από οποιοδήποτε ισότιμο τρόπο, με τον όρο ότι το υλικό που χρησιμοποιείται γι ‘ αυτό το σκοπό είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και εξασφαλίζει ανθεκτική σήμανση.

Στην περίπτωση αυτή, δεν θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της τελευταίας φράσεως της παραγράφου (iv), που αφορούν αντίσταση στη φωτιά.

(iv). Για μεταφορικές μονάδες με σταθερές ή απoσυναρμoλoγoύμενες δεξαμενές που μεταφέρουν μόνο μία από τις ουσίες που αναφέρονται στην ADR, οι πορτοκαλί πινακίδες που προβλέπονται στην παράγραφο (ii) δε θα είναι αναγκαίες με τον όρο ότι αυτές που προβάλλονται μπροστά και πίσω σύμφωνα με την παράγραφο (i) φέρουν τους αριθμούς αναγνωρίσεως που προβλέπονται στην ADR.

(v).Οι αριθμοί αναγνωρίσεως θα αποτελούνται από μαύρους αριθμούς ψηφία) ύψους 100 χιλ. και πάχους γραφής 15 χιλ. Ο αριθμός αναγνωρίσεως κινδύνου θα είναι γραμμένος στο επάνω μέρος της πινακίδας και ο αριθμός αναγνωρίσεως της ουσίας στο κάτω μέρος. Θα χωρίζονται με οριζόντια μαύρη γραμμή, με πάχος γραφής 15 χιλ. εκτεινόμενη από πλευρά σε πλευρά σε μέσο ύψος. Οι αριθμοί αναγνωρίσεως θα είναι ανεξίτηλοι και θα παρα~μένoυν ευανάγνωστοι μετά από 15 λεπτά περιτύλιξη από τη φωτιά.

(vi)      Οχήματα με σταθερές ή αποσυναρμολογούμενες δεξαμενές θα φέρουν επίσης και στις δύο πλευρές και πίσω τις πινακίδες που προβλέπονται στην ADR.

(vii). Οι παραπάνω προϋποθέσεις έχουν επίσης εφαρμογή για κενές δεξαμενές, μη καθαρισμένων και εξαερωμένων.

(viii).  Μετά την εκφόρτωση των επικίνδυνων ουσιών και τον καθαρισμό και την εξαέρωση των δεξαμενών, οι πορτοκαλί πινακίδες και οι ετικέτες κινδύνου δεν θα είναι πλέον ορατές.

Το πιο κάτω σχήμα δείχνει μεταφορά της ακετάλης που είναι πολύ εύφλεκτη (αριθμός αναγνώρισης κινδύνου: 33) και κατονομάζεται στους Πίνακες Επικινδύνων Ουσιών ΟΗΕ και ADR (αριθμός αναγνώρισης ουσίας: 1088).

Οι αριθμοί αναγνωρίσεως θα αναγράφονται στην πινακίδα όπως αναφέρεται παρακάτω

Aριθμός αναγνωρίσεως κινδύνου (2 ή 3 ψηφία)

Αριθμός αναγνωρίσεως ουσίας (4 ψηφία)

Φόντο πορτοκαλί

Περίγραμμα, οριζόντια γραμμή και αριθμοί μαύρα, πάχος 15 χιλ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισπευτείτε την ιστοσελίδα μας:

www.greenwoods.org/library-details.php?id=18