Τα “ψιλά γράμματα” CMR έχουν μεγάλη σημασία!
Οποίος ξέρει να… διαβάζει τα “ψιλά γράμματα” του CMR στις οδικές Διεθνείς Μεταφορές, δεν θα βρεθεί ποτέ… προ απροόπτου ! Από την άλλη πλευρά και μάλιστα στις μέρες μας,
θεωρείται αδιανόητο να… προσπερνιόνται αβασάνιστα οι όροι CMR, τόσο από αποστολείς φορτίων, όσο και από οδικούς Μεταφορείς! και αυτό γιατί ο θεσμός CMR δηλαδή η συνθήκη-σύμβαση η οποία διέπει την ομώνυμη φορτωτική Διεθνών Μεταφορών δεν είναι… νεοπαγής, αλλά συμπληρώνει αισίως 48 χρόνια συνεχούς εφαρμογής και λειτουργίας, καθώς η σχετική συνθήκη-σύμβαση, υπογράφηκε μεν το Μάιο του 1956, όμως τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 1961.
Τη συνθήκη CMR συνυπογράφουν σήμερα δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες κι ανάμεσά τους η Ελλάδα, ενώ όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή μόνο η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γαλλία και η τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία είχαν αποδεχτεί τους όρους της για τη διεθνή οδική μεταφορά φορτίων.
Με δύο λόγια η συνθήκη CMR, διέπει τις διαδικασίες που θα πρέπει να γίνουν για την διεθνή μεταφορά, ως εκ τούτου αντικαθιστά με δικές της διατάξεις και νόμους κάθε σχετικό νόμο των κρατών μελών της συνθήκης και η φιλοσοφία της είναι να υπάρχει πλέον μια ενιαία νομοθεσία για να λύνει τις διαφορές μεταξύ των νομικών συστημάτων των κρατών μελών.
Χάρη στη συνθήκη CMR λειτουργεί ενιαία νομοθεσία μεταξύ διαφορετικών χωρών, για την επίλυση διαφορών στις οδικές διεθνείς μεταφορές.
Η συνθήκη CMR στα άρθρα από 13 έως 16, αναφέρεται στις δυσκολίες, οι οποίες αφορούν τα δικαιώματα του παραλήπτη, την επιρροή των περιστάσεων που δεν επιτρέπουν την σωστή παράδοση και την πώληση των εμπορευμάτων από τον μεταφορέα. Τα κενά που υπάρχουν μεταξύ των ορισμών που καλύπτονται από τα άρθρα αυτά, θα πρέπει να ικανοποιηθούν με την εκτέλεση της κοινής νομοθεσίας ή σύμφωνα με την γενική αρχή της συνθήκης CMR.
Συγκεκριμένα, μετά την άφιξη των εμπορευμάτων στον τόπο που προσδιορίζεται η παράδοση, ο παραλήπτης έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τον μεταφορέα την παράδοση του φορτίου, έναντι απόδειξης και του δεύτερου αντιγράφου της φορτωτικής. Εάν η απώλεια των εμπορευμάτων έχει προσδιοριστεί, ή τα εμπορεύματα δεν έχουν αφιχθεί μετά την εκπνοή της περιόδου ως προβλέπεται στο άρθρο 19, ο παραλήπτης έχει το δικαίωμα να εγείρει απαιτήσεις για λογαριασμό του, έναντι του μεταφορέα για τα δικαιώματα του ως απορρέουν από την σύμβαση μεταφοράς και ως προβλέπονται στο άρθρο 13.
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣΕΛΕΓΧΟΥΔΙΕΘΝΟΥΣΦΟΡΤΩΤΙΚΗΣ (CMR)
Ο ΟΔΗΓΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ:
Να διαβάσετε προσεκτικά όλα τα σημεία της Διεθνούς Φορτωτικής (CMR).
Συμπληρώσατε το σημείο 18 της Φορτωτικής.
ΟΧΗΜΑ
1. Ανοικτό όχημα χωρίς μουσαμά μετά από συμφωνία με τον αποστολέα.
συσκευασία
2. Χύμα (χωρίς συσκευασία).
3. Ελαττωματική.
4. Ανεπαρκής.
ΑΡΙΘΜΟΣ-ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΑΡΙΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΜΑΤΩΝ
(βαρέλια, σάκοι, τεμάχια κλπ.)
5. Ο έλεγχος είναι αδύνατος:
α. Διότι η φόρτωση έγινε από τον αποστολέα.
β. Λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
γ. Λόγω πολυαρίθμων δεμάτων.
δ. Λόγω σφραγίσματος των εμπορευματοκιβωτίων.
ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
6. Σε κακή εξωτερική κατάσταση.
7. Κατεστραμμένο.
8. Βρεγμένο.
9. Παγωμένο.
10. Λόγω κακών καιρικών συνθηκών απροστάτευτο και μετεφέρθη σε αυτή την κατάσταση μετά από απαίτηση του αποστολέα.
ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Διαδικασία φορτώσεως και καθυστερήσεως προερχομένη από:
11. τον αποστολέα.
12. τον οδηγό συνεπεία κακών καιρικών συνθηκών μετά από απαίτηση του αποστολέα.
Η εκφόρτωση έγινε από:
13. τον παραλήπτη.
14. τον οδηγό κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες μετά από απαίτηση του Παραλήπτη.
να μην αναχωρήσετε χωρίς να έχει υπογραφεί η διεθνής
φορτωτική cmr από τον αποστολέα
αλλιώς ζητήστε οδηγίες από τον προϊστάμενο σας ή μπορείτε να αρνηθείτε να πραγματοποιήσετε τη μεταφορά.
www.greenwoods.org