Έρευνα και Σχεδιασμός

 

Η αβεβαιότητα στο επιχειρησιακό περιβάλλον κάνει πιο περίπλοκη την αγοραστική απόφαση για τα προϊόντα-κλειδιά και τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων περισσότερο διαρκή. Σημαντικοί λόγοι όπως η αβεβαιότητα στις προμήθειες και η εξάρτηση από αλλοδαπές αγορές και πηγές, η αύξηση τιμών σε εξαρτήματα-κλειδιά, οι ενεργειακές κρίσεις ή οι αυξήσεις τιμών και οι αυξήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού είναι λόγοι που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό αγορών.

 

Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη διοίκηση υλικών ώστε να κάνει πιο αποτελεσματική έρευνα στην αναζήτηση αγορών για προμήθειες και σχεδιασμό. Το τμήμα αγορών πρέπει να παράσχει πληροφόρηση για τις συνθήκες προμηθειών, όπως διαθεσιμότητα, χρόνοι καθυστέρησης, τεχνολογία, σε διάφορα τμήματα μέσα στην επιχείρηση, συμπεριλαμβανόμενης και της ανώτερης διοίκησης, του σχεδιαστικού, του τεχνικού τμήματος και του τμήματος παραγωγής. Αυτή η πληροφόρηση είναι σημαντική όταν ετοιμάζεται μια μακροχρόνια στρατηγική και λαμβάνονται βραχυχρόνιες αποφάσεις. Πρέπει να εντοπιστούν τα υλικά-κλειδιά για τα οποία η διαθεσιμότητα, η τιμή και τα προβλήματα ποιότητας που μπορεί να παρουσιαστούν ώστε τα προγράμματα δράσης να αναπτυχθούν πριν τα προβλήματα γίνουν σημαντικά και ζημιογόνα.

 

Ο στρατηγικός σχεδιασμός των αγορών αφορά την εξέταση των υλικών, την ευθύνη του κινδύνου, την ανάπτυξη της στρατηγικής και την εφαρμογή της. Είναι επίσης σημαντικό να καθοριστεί αν πιθανή δυσχέρεια παραγωγής των υλικών θα θέσει σε κίνδυνο την παρούσα ή τη μελλοντική παραγωγή, αν πρέπει να παραχθούν (παρουσιαστούν) νέα προϊόντα, αν αναμένεται να αλλάξει η ποιότητα των υλικών, αν είναι πιθανό να αυξηθούν ή να μειωθούν οι τιμές των υλικών, όπως και τα πλεονεκτήματα των προαγορών. Η διοίκηση πρέπει να αναπτύξει συγκεκριμένα σχέδια για να εξασφαλίσει ότι η αλυσίδα προμηθειών υλικών θα λειτουργεί χωρίς διακοπές.

 

Η εξέταση των υλικών πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός καταλόγου των βασικών ειδών που αγοράζονται.

 

Κλασσικά κριτήρια για εσω-επιχειρησιακή εξέταση είναι το ποσοστό του κόστους του προϊόντος. Το ποσοστό του συνόλου του προϋπολογισμού για αγορές υλικών, οι πωλήσεις του τελικού προϊόντος, και το περιθώριο κέρδους του έτοιμου προϊόντος.Τα κριτήρια για εξω-επιχειρησιακή εξέταση περιλαμβάνουν τον αριθμό των προμηθευτών, τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών στους προμηθευτές, το κόστος των προμηθευτών και την αναγκαία κερδοφορία, τη δυνατότητα προμηθειών και τις τεχνολογικές τάσεις.

 

Η ευθύνη για τον κίνδυνο, απαιτεί ότι ο αγοραστής πρέπει να καθορίσει την κερδοφορία κάτω από τις καλύτερες ή τις χειρότερες προϋποθέσεις που μπορούν να εμφανιστούν.

 

ΚώσταςΚαλογεράκος

Γεν. Διευθυντής

Greenwoods Insurance Brokers Ltd

Coverholder at Lloyd’s

 

Source: Strategic Logistics Managements/McGraw Hill Int’l