Η στρατηγική των Logistics αποτελείται από έναν μακροχρόνιο συνδυασμό χρηματοοικονομικών και ανθρώπινων πόρων στις λειτουργίες μεταφοράς και αποθήκευσης μιας επιχείρησης. Ο ειδικός στόχος ενός στρατηγικού σχεδίου είναι να παρέχει μια λειτουργική δομή ικανή να επιτύχει τους στόχους απόδοσης με το μικρότερο συνολικό κόστος. Το στρατηγικό σχέδιο που θα αποθηκευτούν οι ποσότητες πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων, πως θα εκτελεστεί η μεταφορά, ποιες τεχνικές διαχείρισης υλικών θα χρησιμοποιηθούν για τις μεθόδους παραγγελιοληψίας και παραγγελιοδοσίας και για όλα τα άλλα θέματα που ασχολούνται τα Logistics. Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο του στρατηγικού σχεδίου είναι ότι παρέχει τον μηχανισμό με τον οποίο οι λειτουργίες των Logistics συντονίζονται σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία.

 

Η διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετωπίζεται σαν μια συνεχής διαδικασία. Το αρχικό σχέδιο υπόκειται σε τροποποιήσεις μέσα στο υπάρχον σύστημα Logistics. Οι τροποποιήσεις αυτές εφαρμόζονται σε εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Έτσι, οι συνθήκες σχεδιασμού εμφανίζονται σαν επανασχεδιασμός του συστήματος. Σε κάθε οργανισμό υπάρχει ένα όριο σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά στη διάρκεια μιας δεδομένης χρονικής περιόδου.

 

Ο απαιτούμενος χρόνος για την ενεργοποίηση μιας στρατηγικής συνολικού συστήματος Logistics σημαίνει ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία αλλαγής του αρχικού σχεδίου πριν από την τελική εφαρμογή του. Η διαδικασία σχεδιασμού καθώς και οι τεχνικές ανάλυσης απαιτούν περιοδική επανεκτίμηση των εναλλακτικών του σχεδιασμού του συστήματος, στην διάρκεια της εφαρμογής, η οποία δεν τελειώνει ποτέ σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

Για να βοηθηθεί η διοίκηση στο σχηματισμό και την επανεξέταση στρατηγικών και τακτικών σχεδίων, αναπτύχθηκαν πολλά μοντέλα Logistics. Κάθε μοντέλο αποτελείται από έναν κορμό πληροφοριών, σχέσεων και περιορισμών για μια μοναδική κατάσταση που συσσωρεύονται για τους σκοπούς της ανάλυσης συστημάτων.

 

Το μοντέλο παρουσιάζει ένα υποκατάστατο για πραγματική δοκιμή πιθανών στρατηγικών. Όταν σε ένα μοντέλο χρησιμοποιούνται αναλυτικοί ή αριθμητικοί υπολογισμοί, αναφέρονται σαν τεχνικές ανάλυσης, που μπορεί να χρειάζονται (ανάλογα με την πολυπλοκότητα της διαδικασίας σχεδιασμού) την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Οι τεχνικές ανάλυσης θεωρούνται σαν ένα ζήτημα σχηματισμού σχεδίου Logistics.

 

Οι τεχνικές σχεδιασμού συστημάτων Logistics βοηθούν στη συνολική διαδικασία σχηματισμού στρατηγικών και τακτικών σχεδίων.

 

Η πρώτη απαίτηση όταν αναλύονται οι εναλλακτικές σχεδιασμού των Logistics είναι η αναγνώριση του συγκεκριμένου προβλήματος.

 

Οι καταστάσεις ανάλυσης των Logistics μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες που αφορούν στρατηγικά θέματα, θέματα τακτικής και καθημερινά λειτουργικά ζητήματα

 

ΚώσταςΚαλογεράκος

Γεν. Διευθυντής

Greenwoods Insurance Brokers Ltd

Coverholder at Lloyd’s

 

Source: Strategic Logistics Managements/McGraw Hill Int’l