Διαχείριση Κινδύνων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μια Αποτελεσματική Λύση Έναντι του Κινδύνου Ασφαλείας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Η Ασφάλιση Διακοπής Εργασιών (TDI) προστατεύει την Επιχείρηση από την απώλεια των κερδών και των επιπλέον εξόδων που προκύπτουν από ένα ασφαλιζόμενο συμβάν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η μοναδικότητα αυτής της Ασφάλισης είναι ότι θα ανταποκριθεί ακόμη και εάν η περιουσία του ασφαλισμένου δεν έχει υποστεί ζημία, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μορφές της ασφαλιστικής κάλυψης.

Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνων που μετριάζει τις επιπτώσεις των απωλειών σε κρίσιμες εξελίξεις, για την εφοδιαστική αλυσίδα συνολικά.

Η ασφαλιστική κάλυψη προστατεύει την εφοδιαστική αλυσίδα από τον αποκλεισμό συνεπεία μιας ενέργειας, είτε από την απόφαση των τοπικών ή εθνικών αρχών.

Τα ασφαλιζόμενα συμβάντα ορίζονται ως εξής:

«Μερική ή ολική παύση λειτουργίας από τις αρμόδιες αρχές ή ακούσιο φυσικό αποκλεισμό από οποιαδήποτε προβλήτα, λιμάνι, γέφυρα, δίαυλο, κανάλι, πλωτή μεταφορά, οδική ή σιδηροδρομική γραμμή…. από, στο πλαίσιο ή με την νόμιμη εντολή της αστυνομίας, τοπικών ή εθνικών αρχών ή κυβέρνησης….» Τα ασφαλιζόμενα συμβάντα περιλαμβάνουν επίσης, απεργίες, οχλαγωγίες, πολιτικές ταραχές και κακόβουλες ζημίες.

Το συμβόλαιο είναι σχεδιασμένο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για την καταβολή της απώλειας, η οποία έχει οριστεί ως το απολεσθέν καθαρό κέρδος του ασφαλισμένου κατά την περίοδο της αποζημίωσης σε σχέση με το ποσοστό των εσόδων του, που έχει απολεσθεί από την επέλευση του ασφαλιζόμενου γεγονότος, εφόσον το εν λόγω έσοδο συνδέεται με σύμβαση κατά τον χρόνο εμφάνισης του ασφαλισμένου γεγονότος.

Ωστόσο, το συμβόλαιο περιλαμβάνει επίσης:

“….φυσική βλάβη ή φυσική καταστροφή ή φυσική απώλεια στους σχεδιασμένους λιμένες ή/και τη βασική υποδομή μεταφορών εντός του εύρους των λιμένων αυτών που προκαλούνται άμεσα από τον πόλεμο, τον εμφύλιο πόλεμο, την επανάσταση, την εξέγερση ή εμφύλια διαμάχη που προκύπτει ή οποιαδήποτε εχθρική πράξη από ή κατά εχθρικής δύναμης.»

Επιπλέον το συμβόλαιο καλύπτει:

“….φυσική βλάβη ή φυσική καταστροφή ή φυσική απώλεια στους σχεδιασμένους λιμένες ή/και τη βασική υποδομή μεταφορών εντός του εύρους των λιμένων αυτών από: Πυρκαγιά, αστραπή, έκρηξη, λεηλασίες, φυσικά φαινόμενα, υπερχείλιση, ρήξη σωλήνα, πλημμύρα, διήθηση βροχής, χιονοστιβάδα, κατολίσθηση, το βάρος του χιονιού ή του πάγου, χαλάζι, άνεμο, φούσκωμα θάλασσας, θαλάσσιο σεισμό, τσουνάμι, διαρροή ψεκαστήρων, ηφαιστειακή έκρηξη, καπνό, σεισμό και/ή πυρκαγιά, καταιγίδα, αεροσκάφη και/ή αντικείμενα που προέρχονται από αυτά, αυτανάφλεξη, πρόσκρουση οχήματος, απομάκρυνση συντριμμιών, κατάρρευση κτιρίων, καθιζήσεις, πρόσκρουση από σταθερά ή πλωτά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του προσκρουόμενου σκάφους, την παρεμπόδιση λιμένος, την διαρροή ή γενικά, χύμα ή IMO φορτία.»

Η κάλυψη είναι αποτελεσματική στην ασφάλιση καθαρών κερδών της εταιρείας και επιπλέον εξόδων και δαπανών έναντι του κινδύνου μιας τρομοκρατικής ενέργειας προς τις εφοδιαστικές αλυσίδες της εταιρείας, και ως εκ τούτου είναι μια αποτελεσματική μορφή διαχείρισης κινδύνων για τους διαχειριστές κινδύνου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Διαχείριση Κινδύνου Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Η αξιολόγηση του κινδύνου ασφαλείας πρέπει να:

«…εξετάζει την πιθανότητα ενός συμβάντος και το σύνολο των συνεπειών της, όπου περιλαμβάνονται φυσικές απειλές και κίνδυνοι, όπως λειτουργική αστοχία, τυχαίες ζημιές, κακόβουλη ζημία ή εγκληματική ενέργεια…. λειτουργικές απειλές και κίνδυνοι κλπ.»

Η έμφαση δίνεται στον προσδιορισμό όλων των κινδύνων που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο φορέας πρέπει να:

«….θεσπίζει, να εφαρμόζει και να διατηρεί κατάλληλα σχέδια και διαδικασίες για τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων για συμβάντα ασφαλείας και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και για την πρόληψη και τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να συνδέονται με αυτά.»

Συμπέρασμα

Η ασφάλιση διακοπής εργασιών είναι μοναδική μεταξύ των ασφαλιστικών προϊόντων. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ευέλικτη στην αντιμετώπιση γεγονότων όπου δεν έχει σημειωθεί φυσική ζημία σε περιουσία. Ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνων για τους διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η σημασία της δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Τάκης Καλογεράκος
Marine Cargo Underwriter
takis@greenwoods.org

www.greenwoods.org

http://ourblog.greenwoods.org