Κοκκίνισαν οι δείκτες καθαρών αποτελεσμάτων της ασφαλιστικής αγοράς λόγω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Κοκκίνισαν οι δείκτες καθαρών αποτελεσμάτων της ασφαλιστικής αγοράς λόγω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η προοπτική συμμετοχής στο πρόγραμμα υποχρέωσε τις περισσότερες εταιρείες να γράψουν μέρος των αρνητικών υπεραξιών ήδη από το 2011, με αποτέλεσμα ο κλάδος να εμφανίσει, τελικά, μετά φόρων ζημιές 900 εκατ. ευρώ, έχοντας στο μεταξύ κλείσει με θετικό τεχνικό αποτέλεσμα τη χρονιά κατά 1,45 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι προαναφερόμενες ζημιές αποτελούν ιστορικό ρεκόρ για τον κλάδο, ενώ δεν αποκλείεται φέτος το καθαρό αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω.

Πάντως το γεγονός ότι και οι τρεις βασικοί κλάδοι ασφάλισης έκλεισαν το 2011 με θετικό τεχνικό αποτέλεσμα αποτυπώνει τη οργανωμένη προσπάθεια του κλάδου να κρατηθεί μακριά από τις συνέπειες της ύφεσης, πριν βέβαια πέσει στη… μαύρη τρύπα του PIS+.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΑΕΕ, ο κλάδος Ζωής εμφάνισε πέρυσι ενισχυμένο κατά 9,7% θετικό τεχνικό αποτέλεσμα (0,85 δισ. ευρώ από 0,78 δισ. ευρώ το 2010), στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Οχημάτων η χρονιά έκλεισε επίσης με κέρδη 0,2 δισ. ευρώ αυξημένα από τα 0,13 δισ. ευρώ του 2010, ενώ θετικά, αν και μειωμένα, ήταν και τα αποτελέσματα των Λοιπόν Κλάδων Ζημιών, που διαμορφώθηκαν στα 0,40 δισ. από 0,50 δισ. ευρώ το 2010.

Από τα στοιχεία της ένωσης, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι βασίσθηκαν στους ισολογισμούς του 2011 που δημοσίευσαν 69 ασφαλιστικές εταιρείες, προκύπτει επίσης ότι καταγράφηκε πτώση της αξίας των επενδύσεων στα 10,4 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2010, λόγω ακριβώς της αποτίμησης των κρατικών ομολόγων, μείωση κατά 1,9% των ασφαλιστικών προβλέψεων στα 12,2 δισ. ευρώ, επίσης μείωση των ιδίων κεφαλαίων κατά 34,1% στα 0,98 δισ. ευρώ λόγω των ζημιών χρήσης, ενώ αυξημένο 22,9% ήταν πέρυσι το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο του κλάδου έναντι του 2010, με την αξία του να φθάνει στα 1,6 δισ. ευρώ λόγω αυξήσεων Μ/Κ κατά 300 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το αποτέλεσμα εις νέον ήταν το 2011 αρνητικό κατά 1,2 δισ. ευρώ από 0,2 δισ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρήση, λόγω της αποτίμησης των ομολόγων και εν γένει των επενδύσεων, αλλά και των λειτουργικών εξόδων των ασφαλιστικών εταιρειών.